• info@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Det har konsekvenser at vælge våben frem for velfærd

Af Lotte Rørtoft-Madsen 30/03 2023 KL. 12:49 Print

Ekstra Bladet kunne for nylig berette om, hvad avisen kaldte “en hyggepassiar” mellem Mette Frederiksen og Bjarne Corydon i forbindelse med KL-topmødet i Aalborg i midten af marts. Mens kommunernes økonomi hænger i laser med voldsomme – og voldsomt stigende – konsekvenser for os alle, erklærede statsministeren i en tv-transmitteret samtale med Børsens chefredaktør, at  “Danmark er parat til at bruge et enormt milliardbeløb ekstra, hvis Nato vil have det.”

“Til Bjarne Corydon sagde Mette Frederiksen, at det kan stige til tre procent. Hvilket er en ekstraregning på 28 milliarder kroner,” refererede Ekstra Bladets reportere. De havde åbenbart svært ved at tro deres egne ører, og derfor konfronterede de efterfølgende Mette Frederiksen med udtalelsen på et egentligt pressemøde.

De havde ikke hørt forkert.

“Jeg siger det samme i dag, som jeg sagde til Børsen. En af vores vigtigste opgaver som regering er at passe på vores land. Og forsvar og sikkerhed kommer til at fylde langt mere, så langt vi kan se. Og vi kommer ikke til at hænge i bremsen i Nato-sammenhæng,” bekræftede Mette Frederiksen.

Gad vide om der var kommunalpolitikere inde i Aalborg Kongres- og Kultur Center, der tænkte en og anden tanke om prioritering af velfærd frem for våben. Det ligger i hvert fald lige for.

I denne uge nedsatte SVM-regeringen en sundhedsstrukturkommission. Mens man kan sige, at mange kommuners økonomi hænger i laser, står vi med et sundhedsvæsen i frit fald. På alle parametre. De seneste dages tarmkræftskandale er blot ét ud af utallige eksempler på, at årtiers fejlslagen politik og systematisk udsultning og nedgradering nu koster menneskeliv.

Den nye sundhedsstrukturkommission er en fortsættelse af denne kurs. I grundlaget for dens arbejde tales der ikke med ét eneste ord om at tilføre flere ressourcer eller løse de substantielle problematikker, som de ansatte i sundhedsvæsenet i årevis har peget på. I stedet er det ord som organisering, struktur, samspil, sammenhængskraft, kultur, ledelse og fordomsfrihed, der går igen i kommissionens grundlag.

Det eneste sted, hvor der tales om penge, handler det om, at der skal kigges på “finansierings- og incitamentsstrukturer” – en nidkær fortsættelse af den New Public Management-styring, der i årtier har undergravet sundhedsvæsenet indefra.

På pressemødet hvor sundhedsstrukturkommissionen blev præsenteret, erklærede Lars Løkke Rasmussen med patos i stemmen, at sundhedssystemet “ på alle strækninger er bedre nu” end i 2001. Og han gentog “på alle strækninger”. Hvis ikke det var så tragisk, kunne han indstilles til at tage prisen som Årets Komiske Ali.

Og selvfølgelig: Der er ikke én repræsentant for de ansatte eller deres faglige organisationer i den nye kommissions persongalleri!

Sundhedsstrukturkommissionen føjer sig ind i rækken af den ene kommission og komite efter den anden, der ikke har leveret holdbare løsninger på de grundlæggende problemer. Det er i virkeligheden kynisk. Foragt for menneskeliv. 

Og det er en systematisk undergravning af fællesskabets ret til sundhed til fordel for profitten. Sundhed for alle fortoner sig i horisonten, og i stedet toner privatiserede, amerikanske tilstande frem.

Til sidst – husk lige statsministerens ord:

“En af vores vigtigste opgaver som regering er at passe på vores land. Og forsvar og sikkerhed kommer til at fylde langt mere, så langt vi kan se. Og vi kommer ikke til at hænge i bremsen i Nato-sammenhæng.” 

Regeringen har taget et valg. Det har konsekvenser ikke at hænge i bremsen, når NATO kræver flere og flere milliarder til våben og oprustning.