Danmarks SVM-erhvervsminister Morten Bødskov er i denne uge i USA. Med sig har han taget den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal. De to er fælles værter for en erhvervsdelegation ved investeringskonferencen Select USA Investment Summit. Her skal de “skaffe ekstra damp på kedlerne for danske virksomheder på Danmarks største eksportmarked, USA”. Til Politiken siger ambassadøren:
“Denne rejse, som ministeren og jeg leder i fællesskab, er unik. Der findes ingen andre partnerskaber i verden, hvor en minister og ambassadør leder en delegation til Select USA-konferencen. Det handler om at skabe investeringer i USA.”
Blandt de store danske virksomheder, som er taget af sted sammen med Bødskov og Leventhal, er Danfoss, FL Smidth, ISS, Novozymes og Ørsted.
Inden rejsen er der tilmed blevet underskrevet, hvad der kaldes et “forståelsespapir” mellem USA og Danmark, der skal fremme det økonomiske samarbejde.
Både fællesrejsen og forståelsespapiret er overmalet med grønne farver. De kobler sig på den såkaldte Inflation Reduction Act som USA præsenterede i august 2022, og som rummer investeringer på svimlende 368 milliarder dollars.
Spørgsmålet er imidlertid, hvem der i sidste ende kommer til at høste profitterne af disse investeringer. Fra USA’s side er der lagt op til America First, og europæiske virksomheder har fra starten udtrykt skepsis og frygt for, at kapitalen trækker væk fra Europa og til USA. Men den skepsis og frygt deler dansk kapital tilsyneladende ikke. Dansk Industri fremfører malerisk, at “danske virksomheder vil farve USA grønt”.
Fællesrejsen til USA og det indgåede forståelsespapir viser tydeligt, hvor dansk kapital satser.
USA er blevet Danmarks største eksportmarked. Hvert år eksporterer danske virksomheder for mere end 200 milliarder kroner til USA. 44 procent af denne eksport er energiteknologi. Novo Nordisk har godt halvdelen af sin omsætning i Nordamerika, ligesom 26 procent af aktierne ejes samme sted. Og cirka 100.000 danske arbejdspladser er “bundet op” på eksporten til USA.
Sandheden er, at dansk økonomi i stigende grad integreres med amerikansk økonomi, mens orienteringen mod Tyskland og andre EU-lande har tabt noget af pusten. Det er især eksporten til Tyskland, som er faldet – fra 22 procent til blot 14 procent af den samlede danske eksport i løbet af de sidste par årtier.
Danmark er også ekstremt dollarafhængig. Af de danske investeringer i aktier i udlandet er de 61 procent placeret i aktier, som er noteret i US-dollar.
Et klogt marxistisk råd lyder: Følg pengene hvis du vil forstå politikken. I disse år ender man i USA, hvis man følger pengene.