• landskontor@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Kommunister går på gaden og kræver stop for patenter på corona vacciner

Af Allan Rasmussen 02/02 2022 KL. 8:30 Print

I mindst 10 byer over hele landet går Kommunistisk Parti i denne uge på gaden for at kræve stop for patenter på corona vacciner og massive investeringer i det danske sundhedsvæsen.

I denne uge gennemfører Kommunistisk Parti en kampagne for at få patenter på coronavacciner ophævet.

Over hele landet vil partiets medlemmer gå på gaden for at skabe opmærksomhed omkring den voldsomme ulighed i sundhed, som patenterne er med til at skabe.

Mens over 80 procent af den danske befolkning er fuldt vaccinerede, gælder det samme kun for omkring otte procent af Afrikas samlede befolkning.

Det er absurd, at medicinalindustriens profitter bliver sat over hensynet til folkesundheden.

Morten Ahrendt, Kommunistisk Parti

Medicinalindustriens patenter på coronavacciner er en væsentlig årsag til denne voldsomme forskel, konstaterer Morten Ahrendt. Han er medlem af Kommunistisk Partis landsledelse og med til at arrangere partiets kampagne.

– Patenter på coronavacciner betyder, at fattige lande ikke selv må producere vacciner. Vi vil sætte fokus på den store uretfærdighed, hvor den vestlige verden har sat sig på stort set alle tilgængelige vacciner, mens den fattige del af verden bliver ladt i stikken, siger Morten Ahrendt.

Problemet er dels, at der ikke har været vacciner nok, og at Vesten har hamstret vacciner i stor stil, dels at den fattigere del af verden ikke har råd til at betale den pris, som de store vestlige medicinalfirmaer forlanger.

Derfor søgte over 100 udviklingslande i oktober 2020 Verdenshandelsesorganisationen WTO om at få ophævet patenterne på corona vacciner, så de selv kunne begynde at producere vacciner.

Om patent på covid-19-vacciner

Men blandt andet EU, USA og Australien nægtede at ophæve patenterne. Der er ellers en mulighed for at ophæve patenter i nødstilfælde.

– Det er absurd, at medicinaindustriens profitter bliver sat over hensynet til folkesundheden. Hvis patenterne blev sat fri, ville en langt større del af verdens befolkning kunne blive vaccineret, det ville forhindre mange i at dø, og vi ville undgå nogle af de nye mutationer af sygdommen, som vores sundhedsvæsener hele tiden kæmper imod, siger Morten Ahrendt.

Han peger på, at de store medicinalvirksomheder Pfizer, BioNTech og Moderna tilsammen tjener 1000 dollers i sekundet ved at sælge vacciner ifølge tal fra Oxfam International.

– Med vores kampagne vil vi gøre danskerne opmærksomme på den her helt urimelige situation og skabe forståelse for nødvendigheden af at ophæve patenterne. Det kan ikke passe, at folk i de fattige lande ikke kan blive vaccineret, fordi medicinalindustrien skal kunne skovle penge ind, erklærer Morten Ahrendt.

Den amerikanske præsident Joe Biden og andre vestlige ledere har været ude med meldinger om, at der skal ses på ophævelse af patenterne.

– Men indtil videre er det ikke blevet til andet end snak. Der er brug for handling, konstaterer Morten Ahrendt.

250.000 underskrifter mod patenter

I EU støtter Parlamentet en ophævelse af patenterne, mens EU-kommissionen spænder ben for den løsning.

Under overskriften “Ingen profit på pandemier” er der en underskriftindsamling i gang for at rejse et europæisk borgerforslag overfor EU-kommissionen om at afskaffe patenter på coronavacciner. Indtil videre har over 250.000 skrevet under. Målet er en million underskrifter inden den 1. august i år. Du kan skrive under her.

De eneste danske organisationer, der støtter borgerforslaget, er Kommunistisk Parti og solidaritets-ngo’en Global Aktion.

Investeringer i sundhedsvæsenet

Ud over kravet om ophævelse af patenterne fokuserer Kommunistisk Partis kampagne også på nødvendigheden af massive investeringer i det danske sundhedsvæsen.

Coronapandemien har gjort det meget tydeligt, at årtiers nedskæringer har haft alvorlige konsekvenser for sundhedsvæsenet, der er blevet bragt tæt på bristepunktet under pandemien, konstaterer Morten Ahrendt.

På gaden i mange byer

Kommunistisk Parti vil være på gaden i mange byer over hele landet i løbet af ugen. I København vil der være aktioner i flere forskellige bydele. Derudover bliver der gennemført aktioner i Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg, Kolding, Slagelse, Holdbæk, Sorø, Frederikssund og måske flere steder.

En af dem, der skal på gaden, er Tommy Damgaard fra Odense, der er medlem af Kommunistisk Parti Syddanmark.

– Det er alletiders ide, at vi gennemfører den her kampagne om et meget vigtigt emne. Der er noget ravende galt, når der er så stor forskel på, hvor mange der er vaccineret i Europa og Afrika, siger Tommy Damgaard.

– Vi har planlagt to fremstød i Odense. Torsdag står vi udenfor en stor uddannelsesinstitution og lørdag er vi nogle timer i Kongens Have. Det er rart at vide, at andre partimedlemmer samtidig er på gaden andre steder i landet, tilføjer han.

Debatmøde og fredagsbar

I Aarhus er der fredag den 4. februar klokken 16 offentligt debatmøde i Café Oskar om kampen for at få ophævet patenter på coronavacciner. Der er oplæg af Marc Sanganee, journalist på Arbejderen.

I København er der samme aften “Ophæv patenterne party” i Kommunistisk Partis lokaler Hillerødgade 30.

Følg kampagnen i løbet af ugen på Kommunistisk Partis facebookside og hjemmeside.