• landskontor@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Stop krigen – også for klimaets skyld

Af Lotte Rørtoft-Madsen 17/03 2022 KL. 9:20 Print

Det er naturligvis først og fremmest af hensyn til de enorme menneskelige lidelser, at vi i disse dage må gentage igen og igen, at krigshandlingerne i Ukraine må stoppe, og at der må findes en forhandlingsløsning – ikke optrapning.

For krig er død, lemlæstelse og overgreb. Krig er destruktion og ødelæggelse. Krig giver enorme flygtningestrømme. 

Men krig er også ødelæggende for miljø og klima. 

Militære bombefly, jagerfly og kampvogne bruger store mængder af brændstof, hver time de bruges. Destruktionen af boliger og bygninger, hospitaler og skoler, havne og broer efterlader smadrede samfund, der skal bygges op fra grunden. Ødelagte landområder skal om muligt gøres anvendelige igen.

Også oprustning i sig selv er klima- og miljøødelæggende.  Britiske forskere konkluderede i 2019, at eksempelvis det amerikanske militærs CO2-aftryk er enormt:

“Det amerikanske militær er én af verdenshistoriens største forurenere,” skrev de. Hvis det amerikanske militær var et land, “ville dets brændstofforbrug alene sikre en 47. plads mellem Peru og Portugal på listen over verdens største drivhusgasudledere”. Og så kan man ellers rangordne andre stormagters militær dernedad.

Så alene mere oprustning belaster klimaet. 

Derfor er det hyklerisk, når partier i Folketinget på den ene side plæderer for, at Danmark skal være mere klimavenligt ved at sætte en stopper for russisk gas, og på den anden side indgår en mangeårig aftale, der både skruer op for udvinding af gas herhjemme og vil opruste det danske militær massivt. 

Amerikaneren Noam Chomsky, der i mere end en menneskealder har været en skarp kritiker af imperialistisk fremfærd rundt om i verden, advarer imod krigens miljø- og klimaødelæggende konsekvenser: 

“Katastrofen i Ukraine kommer på et tidspunkt, hvor alle stormagter, ja os alle, må arbejde sammen om at håndtere den svøbe af miljøødelæggelse, der allerede koster dyrt og varsler noget meget værre, hvis der ikke hurtigt gøres en stor indsats. … de nødvendige foranstaltninger (er) gået i stå, endda slået i bakgear, da hårdt tiltrængte ressourcer nu afsættes til ødelæggelse. Og verden er nu på vej til at udvide brugen af fossile brændstoffer, herunder det farligste: kul. En mere grotesk konjunktur kunne næppe udtænkes af en ondsindet dæmon. Det kan ikke ignoreres. Hvert øjeblik tæller.” 

Meget tydeligere kan det ikke siges.

Også derfor må krigen, oprustningen og militariseringen stoppes.