• landskontor@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Nej til krig i Europa

Af Lotte Rørtoft-Madsen 18/01 2022 KL. 15:15 Print

Kommunistisk Partis landsledelse diskuterede på et møde 15. januar den alvorlige situation omkring NATO, Ukraine og Rusland og udtaler i den forbindelse:

Kommunistisk Parti vender sig imod den mere og mere omsiggribende krigspropaganda og advarer mod faren for krig i Europa.

Krigstrommerne buldrer. Der tales åbent om muligheden for krig. Spådomme om cyberkrig og militære operationer i forklædning svirrer gennem luften. Ingen midler skyes tilsyneladende, når frygten skal næres, og fjendebilleder opbygges og vedligeholdes. Og som altid er sandheden det første offer i en krig – også før den er brudt ud.

Det er en farlig gift, der spredes med det formål at svække vores politiske og psykologiske immunforsvar, så vi står forsvarsløse, hvis krigen bryder ud.

Lad det være sagt meget tydeligt:

Det vil være vanvid, hvis det kommer til krig mellem USA og NATO på den ene side og Rusland på den anden side over Ukraine.

Rusland siges at have 100.000 soldater stående på egen jord tæt på Ukraine. Det er værd at minde om, at USA alene har 330.000 soldater stående på andre landes jord i Europa og i lande, der var del af det, der engang hed Sovjetunionen.

Siden murens og Sovjetunionens fald for 30 år siden, har den vestlige imperialisme haft en bevidst strategi for ekspansion mod øst og indlemmelse af hele det eurasiske kontinent i sin interessesfære. NATO er krøbet tættere og tættere på Rusland og kigger nu bogstaveligt ind over grænsen.

Ruslands styrkeopbygning ved grænsen til Ukraine er en reaktion på, at NATO rykker længere og længere mod øst og senest har lovet at optage Ukraine og Georgien, der grænser op til Rusland.

Når alt kommer til alt, er det denne ekspansion, der er roden til den optrappede situation omkring Ukraine – og til Ruslands gentagne krav om at sikkerhedsgarantier. Under forhandlinger med Rusland i sidste uge afviste USA og NATO kategorisk og arrogant at imødekomme nogle som helst af Ruslands legitime krav.

Den danske regering fører en ukritisk koldkrigerisk kurs, der bærer ved til den farlige situation. Udenrigs- og forsvarsministeren har blæst til krig for ”vores fælles europæiske sikkerhed, vores værdier og vores demokrati”. Ukraine er gennemkorrupt, styres af skiftende oligarker og har indlemmet åbenlyse fascistiske kræfter i militæret. Ifølge forsvarsministeren er det imidlertid ”demokratiets yderste forpost”, og for få dage siden afsatte regeringen 164 millioner kroner til træning og uddannelse af ukrainske styrker. Dermed er Danmark med til at finansiere en eventuel krig.

Kommunistisk Parti siger nej til krig i Europa. NATO’s og den vestlige imperialismes ekspansion mod øst er farlig for verdensfreden og må bekæmpes. Det er en vigtig opgave for alle fredselskende kræfter.

Tiden er kommet til at mane til besindighed og deeskalere situationen frem for at opfinde falske krigspåskud.