• landskontor@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

NATO og militarisme sniger sig ind alle vegne

Af Lotte Rørtoft-Madsen 21/01 2023 KL. 20:09 Print

Folketingets partier er i disse dage ved at snuble over deres egne fødder i iver efter at være med til at bestemme, hvordan Danmark skal opruste endnu mere i de kommende år.

Det var helt tydeligt under Folketingets åbningsdebat i torsdags. Og det fremgår også af en fælles udtalelse fra alle ni partier uden for regeringen. I udtalelsen kommer de med alternative forslag til at finansiere de øgede militærudgifter, så store bededag kan bevares – og så de af de ni partier, der vil, kan være med til at forhandle om oprustningen.

Og den parlamentariske aktion endte med en sejr: De vil alle blive inviteret med til forhandlingsbordet, lovede statsministeren fra Folketingets talerstol. Velbekomme! 

Stort set samtidig gav Udenrigspolitisk Nævn opbakning til, at alle 19 franskproducerede Caesar-haubitser – langtrækkende kanoner, som skulle leveres til Danmark i løbet af et halvt års tid – nu doneres kvit og frit til Ukraine. Dermed gør Danmark sig endnu engang bemærket som militarismens fortrop og tager forskud på de beslutninger, der måtte tages på donorkonferencen på den amerikanske base Rammstein i Tyskland.

Samtidig transporteres amerikansk militært udstyr fra Aarhus Havn og ud på de danske landeveje for at havne langt mod øst som en del af NATO’s opmarch i stedfortræderkrigen mod Rusland. Det kaldes “værtsnationsstøtte” og er “en helt central del af vores bidrag til NATO’s kollektive forsvar” (citat: Jakob Ellemann-Jensen).

På den måde bliver militært isenkram og udenlandske soldater – i øjeblikket amerikanske – til en fast bestanddel af hverdagen. Til noget som vi skal vænne os til, acceptere og helst tro er til for at beskytte befolkningen mod trusler udefra. Fra øst.

Oprustning og militarisering sniger sig i det hele taget ind rigtig mange steder. For få dage siden kom det frem, at Baltorp Business Gymnasium åbner en gymnasieretning sammen med Forsvarsakademiet. Den skal forberede unge til en fremtid i de væbnede styrker, samtidig med at de opnår en studiekompetencegivende og formelt anerkendt ungdomsuddannelse. Under uddannelsen kan man komme i praktik i Forsvaret, på rejser til Bruxelles og NATO i Europa, til Frontex i Polen eller Arktisk Kommando i Grønland.

Og sidste år blev det besluttet, at der skal oprettes et kvantecenter i København som en del af Natos initiativ Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic. Centret placeres på Niels Bohr Instituttet, der ellers er kendt for at arbejde med grundforskning og civil anvendelse af forskning.

Der er virkelig brug for et opgør med den hele denne militarisme og krigstilpasning. Den er ikke med til at beskytte os mod nogen som helst. Tværtimod. Den er med til at forgifte den offentlige opinion og drukne ethvert håb om fred og nedrustning. Og det nytter ikke at fortie eller nedtone, at det danske NATO-medlemskab er et centralt element i oprustningen og militarismen.