• info@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Kommunistisk Partis faglige udvalg: Stem og vær aktiv for et nej til OK23

Af Allan Rasmussen 30/03 2023 KL. 6:01 Print

KOMMUNISTISK PARTIS FAGLIGE UDVALG

Den økonomiske ramme i overenskomsterne halter efter inflationen, og der er ingen garanti for reallønsfremgang eller blot reallønssikring for alle. Og for første gang i årtier skal arbejderklassen til at arbejde mere som konsekvens af bededagstyveriet.

Resultaterne af overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked skal nu til afstemning. Kommunistisk Partis faglige udvalg anbefaler dig at stemme nej.

Den økonomiske ramme i overenskomsterne halter efter inflationen, og der er ingen garanti for reallønsfremgang eller blot reallønssikring for alle. 

Langt de fleste skal ud efter overenskomsten og kæmpe lokalt – her vil der hurtigt vise sig et A- og et B-hold. Lokale forhandlinger er svære, og på mange arbejdspladser er det i de foregående overenskomstperioder ikke lykkedes at hente de forventede lønstigninger hjem. Dertil kommer, at fredspligten spænder ben for vores stærkeste våben: arbejdsnedlæggelser og strejke.

Der var en klar og berettiget forventning om at få en større andel af det overskud, som vi selv skaber.

I en situation med lav arbejdsløshed, stigende produktivitet og virksomhedernes gigantiske overskud var der en klar og berettiget forventning om at få en større andel af det overskud, som vi selv skaber.

For første gang i nyere tid, kigger vi ind i en overenskomstperiode, hvor den generelle arbejdstid bliver sat op. Stik imod alle krav om lavere arbejdstid og mere tid til familien, skal arbejderklassen nu til at arbejde mere. SVM-regeringens tyveri af store bededag er et direkte angreb på de faglige organisationer. Her viser Socialdemokratiet sig endnu engang som et arbejderfjendsk parti.

Hvis regeringen slipper afsted med at blande sig i vores overenskomster og forhandlinger, hvad skulle så stoppe dem i at gøre det en anden gang? Foden må sættes ned nu!

Selvom vi er utilfredse med meget, anerkender vi dog enkelte forbedringer, blandt andet de nye rettigheder til tillidsvalgte. Det er krav, som aktive kammerater og klubber har kæmpet for i årevis. Det kan vise vejen frem; at aktivitet og mobilisering virker!

De offentlige overenskomster skal forhandles i 2024, og forberedelserne er allerede i gang. Vi ved, at den økonomiske ramme fra det private arbejdsmarked bliver brugt som udgangspunkt for de offentlige lønninger. Og hvis der hersker nogen tvivl om, at det private arbejdsmarked opnår reallønssikring, så er det helt sikkert, at det offentlige arbejdsmarked ikke gør det.

Det er ikke ligegyldigt, hvor mange der stemmer nej til OK23 og viser deres utilfredshed. En betydelig nej-andel vil være en støtte til de offentlige forhandlere til OK24.

Kommunistisk Partis faglige udvalg understøtter derfor alle aktiviteter for et nej, og anbefaler dig at blive aktiv i kampen. Støt op om initiativet “NEJ til OK23”, som samler nej-sigerne på tværs af fag med målet at sikre så slagkraftigt et nej som muligt.