• landskontor@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Folkeafstemning rimer åbenbart på fifleri

Af Lotte Rørtoft-Madsen 01/04 2022 KL. 8:16 Print

Onsdag i denne uge offentliggjorde regeringen det lovforslag, der skal danne baggrund for folkeafstemningen om to måneder den 1. juni. Og surprise – vi skal slet ikke stemme om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet på det militære område. Ja, det skal vi selvfølgelig, men det må der ikke stå på den stemmeseddel, som danskerne skal sætte kryds på i stemmeboksen.

Nej, på stemmesedlen skal der hverken bruges ord som forsvarsforbehold, EU eller militær. I stedet kommer der til at stå:

“Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.”

Det kan ikke betegnes som andet end vildledning, fifleri, manipulation og bevidst politisk farvning af et afstemningstema.

Den formelle procedure er, at Folketinget i den kommende tid skal behandle og vedtage “Lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar”. Den lov muliggør afskaffelse af forsvarsforbeholdet, såfremt der stemmes ja den 1. juni. Og det er denne lovs titel, som efter planen skal stå på stemmesedlen ved folkeafstemningen. 

Folketinget skal også vedtage en lov om selve folkeafstemningen. Af den fremgår det, at afstemningen bliver bindende, og at Folketinget vil følge dens resultat uanset stemmeprocenten.

Bag fifleriet med afstemningstemaet står ikke kun den socialdemokratiske regering. Alle fem partier bag oprustningsaftalen af 6. marts – kaldet det nationale kompromis – står bag. Altså også SF, Radikale, Venstre og Konservative. 

Der er ingen tvivl om, at de fem EU-glade partier bag oprustningsaftalen har kalkuleret med, at en folkeafstemning midt i et infernalsk krigshysteri kun kan gå godt – for dem. Et sløret og vildledende afstemningstema hjælper tilmed også godt på vej.

Men muligheden for, at de har forregnet sig, eksisterer bestemt. Måske de skulle lade være med at stikke næsen alt for højt i sky.

Tidligere på ugen viste en repræsentativ meningsmåling fra Voxmeter, at nej-siden er vokset med 7,5 procentpoint på to uger – fra 39,3 procent nej-sigere til nu 46,8 procent nej-sigere. I meningsmålingen blev de med rette spurgt, om de ville stemme ja eller nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Det er da også præcis, hvad folkeafstemningen den 1. juni handler om: Om EU-forsvarsforbeholdet skal afskaffes og Danmark slutte sig fuldt ud til EU’s militære dimension. 

Opgaven består i at forklare, at det er det, der skal stemmes om, selvom der står noget andet på stemmesedlen.  På trods af at folkeafstemning åbenbart rimer på fifleri!