• info@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Det store tyveri – fra Panama til Pandora

Af Lotte Rørtoft-Madsen 08/10 2021 KL. 8:30 Print

Politikere, præsidenter, ekspræsidenter, celebrities, finansmagnater, religiøse ledere, spekulanter, en enkelt konge, en nationalbankdirektør. 

I denne uge har Pandora Papers ramt offentligheden: Afsløringen af hvordan billioner af dollars systematisk pumpes væk fra kontrol og beskatning og over i skattely og skuffeselskaber. På verdensplan og i massemålestok. 

I stedet for at havne et sted, hvor beskatning er mulig, og formuerne – i hvert fald sådan rent principielt – kan komme fællesskabet til gode, havner de i en lille rig overklasses lommer og bliver derfra kanaliseret til et liv i ufattelig luksus for politikere, celebrities, finansmagnater, religiøse ledere … listen er næsten endeløs.

Pandora Papers sætter navn på hele 29.000 ejere af skuffeselskaber i skattely.  Afsløringen er “Panama Papers på steroider”, siger en af journalisterne bag med henvisning til en tidligere afsløring, der for fem år siden viste sig at involvere over 300 danskere samt Jyske Bank og Nordea. Den afsløring hed Panama Papers.

Pandora Papers sætter navn på hele 29.000 ejere af skuffeselskaber i skattely.

Panama Papers resulterede herhjemme i, hvad Skattestyrelsen kalder “skattereguleringer for knap 1 mia. kr.” og potentielt 433 millioner til statskassen. Småpenge i det store tyveri, som bare bliver mere og mere omfattende år for år, ser det ud til.

Det er journalister i International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), der står bag det omfattende gravearbejde, og de advarer nu imod at tro, at skattely og skuffeselskaber blot skal findes på solbeskinnede adresser i Belize, Jomfruøerne, Samoa og på andre for os i Vesten fjerne destinationer. Pandora Papers viser for første gang, at “USA i sig selv er blevet et skattely,” siger Gerard Ryle, leder af ICIJ.

Det er fuldstændig rigtigt. Og ikke bare for at sikre en lille rig elite et luksusliv, men også som et middel til at få kontrol over de udslagsgivende dele af kapital- og bankverdenen. Arbejderen kunne således for nylig beskrive, hvorledes nutidens allerstørste giganter i kapitalverdenen såsom BlackRock og Vanguard baserer sig på at holde sig væk fra offentlig kontrol og indsigt. De er, hvad der kaldes uregulerede skyggebanker. De har skabt de usynlige kapitalisters nye magt.

Pandora Papers har allerede vakt berettiget opsigt og mange steder bestyrtelse blandt mennesker, der er berøvet adgangen til luksus, ja nogle gange tilmed til de basale fornødenheder:

Den ekstreme fattigdom i verden forventes at stige til mellem 730 og 752 millioner mennesker inden udgangen af i år – en stigning på 100 millioner mennesker alene under coronakrisen.

Systemfejl? Nej, det er sådan systemet er.