• landskontor@kommunister.dk
  • +45 30 20 03 20
Nyheder

Det er – stadig – vigtigt at boykotte Israel

Af Lotte Rørtoft-Madsen 03/02 2023 KL. 8:14 Print

Timing kan nogle gange sige alt. Det gjorde det for få dage siden, da Danmarks – læs: det overvældende folketingsflertals – uhyrlige dobbeltstandarder blev udstillet. Endnu engang.

Torsdag i sidste uge meddelte regeringen, at den “med støtte fra en række partier” har besluttet at indkøbe 19 såkaldte ATMOS-artilleripjecer samt seks PULS-raketkastersystemer fra den israelske våbenproducent Elbit Systems for 1,7 milliarder kroner. 

Det skete kun få dage efter, at israelske sikkerhedsstyrker gennemførte den dødeligste operation på Vestbredden i flere år, da ti palæstinensere blev dræbt og 20 såret i den tætbefolkede flygtningelejr Jenin. Endnu en massakre! Dagen efter blev syv israelere dræbt i et  palæstinensisk modsvar.  Og i denne uge har Israel igen her natten til torsdag gennemført et luftangreb over Gaza.

Elbit Systems er leverandør af våben og andet militært udstyr til det israelske militær, herunder droner. Og dronerne bruges skam i  praksis. Elbits droner er blandt andet blevet brugt under Israels massakrer i Gaza i 2014 og ved tidligere og senere massakrer. Faktisk praler Elbit med, at firmaets våben er testet i praksis – combat proven – på palæstinensere i Gaza og på irakere og afghanere. Elbit har også leveret overvågningsudstyr til de ulovlige israelske bosættelser og til apartheidmuren på Vestbredden.

Hvis det ender med en endelig underskrift på en aftale med Elbit Systems, legitimerer det officielle Danmark således den israelske apartheidstat og dens talrige forbrydelser mod palæstinenserne.

Mindst 175 palæstinensere er blevet dræbt af den israelske hær på Vestbredden og i Gaza i løbet af 2022, og FN har beskrevet 2022 som det blodigste år på Vestbredden i flere årtier. Mere end 30 palæstinensere er allerede blevet dræbt i 2023. Og ifølge FN har der indtil nu i år været næsten 800 bosætterangreb mod palæstinensere og deres ejendom. 

Også tilbage i 2015 var det på tale at indgå en aftale med Elbit Systems. Dengang strandede forhandlingerne. Men nu er det tilsyneladende sådan, at NATO¨s stedfortræderkrigi Ukraine også indebærer, at værnet mod at koble dansk militær direkte til den israelske krigsmaskine rives ned.

Nyindkøbene skal nemlig erstatte de 19 franske Caesar-artillerisystemer, som Danmark for nylig donerede til Ukraine.

“Jeg er med på, at der har været en berøringsangst, men det har jeg ikke. Det har regeringen ikke. Det her handler om en erstatningsanskaffelse, der kan leveres hurtigt,” siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Ja, berøringsangsten er så sandelig væk.

Tilmed Radikale og SF, der tidligere har markeret modstand, ser ud til at strække våben. For det forpligter, når man er gået med i et nationalt kompromis, der skal opruste Danmark for milliarder. Pointen ligger lige for: Det er o.k. at købe apartheid-våben, når “nu andre indkøb er givet til Ukraine”.

Det har i årtier stået klart, at når det kommer til apartheidstaten Israel gælder der ikke de samme standarder, som der måtte gælde for andre lande. Her gælder international ret ikke. Her gælder til gengæld det, som den vestlige imperialisme kalder den regelbaserede internationale orden. Den orden består i, at adfærd på internationalt plan bestemmes af den vestlige imperialismes vilkårlige interesser. Den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken tog da også med fløjlshandsker på den rabiat højreorientrede israelske regering, da han var på besøg i sidste uge.

De danske militærindkøb i Israel i ly af Ukraine-krigen er et tydeligt eksempel på disse dobbeltstandarder. De viser også, at når det kommer til stykket, er det ikke hensynet til demokrati, små folks kamp for selvbestemmelse eller andre fine værdier, der styrer. Det gør imidlertid de rå økonomiske, politiske og militære interesser.

Det er virkelig vigtigt at styrke den folkelige bevægelse for boykot af Israel.