FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Truslen fra NATO

Kommentar
tir 3. dec - 2019

I dag startede NATO's topmøde i London, som markerer organisationens 70 års jubilæum. Op til mødet har NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg forsøgt at italesætte NATO som stærkere og mere nødvendig end nogensinde.

Trump og hans generalsekretær i NATO jubler over, at medlemslandenes samlede militærudgifter er steget for femte år i træk, og at stadig flere medlemslande lever op til USA's krav om at bruge mindst 2 procent af BNP på oprustning og krig.

USA har ikke vundet en eneste krig siden nederlaget i Vietnam.

NATO er et imperialistisk monster fra Den Kolde Krig. NATO er skabt af USA for at bekæmpe det socialistiske Sovjet. I dag er NATO et centralt redskab til at dominere og kontrollere medlemslandene.

Den store fælles løgn, som spredes af magthaverne i NATO-landene, er, at NATO er en garant for medlemslandenes sikkerhed, hvis bare vi ruster op og ruster op og ruster op. Trusselsbillederne skifter med årene. Men oprustningen er den uforandrede kur mod al truende ondskab.

Virkeligheden er, at USA ikke har vundet en eneste krig siden nederlaget i Vietnam. Krigene mod lande som Libyen, Afghanistan, Irak og Syrien har ikke skabt fred, demokrati eller nogen af de mange andre løfter man gav, da krigene startede.

USA er igennem en årrække blevet stadigt mere svækket og bevarer kun sin rolle som supermagt i kraft af sin militære styrke.

Samtidig bliver modsætningerne i NATO stadigt mere markante. Senest i lyset af USA's nederlag i Syrien, som har bragt USA på kant med Tyrkiet og en række EU-lande, og som fik den franske præsident Macron til at erklære NATO for hjernedød. Imens er EU i fuld gang med at realisere egne militære ambitioner.

Officielt bekender NATO sig som forsvarer af folkeretten og FN's charter. Men man har utallige gange krænket dem begge – i land efter land. Skiftende danske regeringer er med på vognen.

Den internationale terrorisme, som NATO erklærer som en trussel, er skabt i kølvandet på de blodige krige, man selv har startet. En endeløs vifte af terrorgrupper er blevet finansieret, udrustet og trænet af USA og dets allierede.

Mette Frederiksen tog til London med ønsket om, at Danmark skal forblive et af NATO's kernelande, på trods af at Danmark på den korte bane ikke vil opruste i den takt, som Trump kræver. Til gengæld lover regeringen en større deltagelse i USA's krige. Det seneste løfte i rækken er, at Danmark vil spille en mere central rolle i Irak og sende hundredvis af danske soldater til landet.

Alle NATO-partierne i Folketinget støtter aktivt NATO's militære opmarch mod Rusland, som igen udpeges som hovedfjende, på trods af at Rusland sænker sine krigsbudgetter. Det er NATO, der truer freden, også i Europa. Oprustningen og krigsforberedelserne er et historisk spild af ressourcer, som kun gavner våbenindustrien.

For milliarderne man kaster bort på krigsbudgetterne, kunne man løfte den kollektive velfærd, sikre både minimumsnormeringer, stoppe stigningen af pensionsalderen, sikre bedre ældrepleje og billigere boliger. Men nedrustning var slet ikke et tema i debatten om årets finanslov.

NATO's 70-årsdag er en anledning til at stoppe magthavernes knæfald for USA og forstærke kampen for nedrustning, demokrati og selvbestemmelse og kræve en dansk udmeldelse.