FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Sikkerhed på internettet

Kommentar
ons 23. jan - 2019

SF's it-ordfører Lisbeth Bech Poulsen ønsker at udelukke den kinesiske telegigant Huawei fra det danske mobilnet og dets kommende opgradering til G5. Også Dansk Folkeparti har lignende overvejelser. PET følger udviklingen tæt og har gjort det længe. Begrundelsen er en frygt for, at Huawei med sit udstyr vil spionere for den kinesiske regering.

Der er god grund til at være bekymret for sikkerheden på nettet. Overvågning og spionage er mere udbredt end nogensinde.

Hvorfor lukke døren for Huawei, hvis man holder ladeporten åben for USA?

Så længe amerikanske telegiganter som Apple har været teknologisk førende, har USA benyttet deres teknologi til at overvåge og spionere – også mod sine nærmeste allierede – herunder aflytning af stats- og regeringschefer i Europa.

Det er hævet over enhver tvivl, at USA benytter det mest omfattende globale net til spionage af såvel militær som af teknologisk og politisk karakter. Men verden er i forandring.

I dag er det det sydkoreanske Samsung, som er den globalt førende telegigant. Huawei er næststørst. De har henvist Apple til tredjepladsen. USA er truet økonomisk, teknologisk og udfordres også, når det gælder mulighederne for spionage. I dag er Huawei blevet en afgørende brik i handelskrigen mellem USA og Kina.

Som led i handelskrigen med Kina har Trump iværksat en global kampagne imod Huaweis produkter med henvisning til faren for spionage. En lang række af USA's allierede har bøjet sig for presset. Det vil gavne Apples omsætning og sikre USA's kontrol over det kommende G5-net, adgang til at fortsætte spionage og overvågning af milliarder af mennesker – herunder den danske befolkning.

Det undrer næppe nogen, at DF hopper med på vognen. Men SF skylder at forklare danskerne, hvorfor man ukritisk kobler sig på præsident Trumps vogn. Der er brug for et markant politisk signal imod enhver form for spionage og overvågning. Hvorfor lukke døren for Huawei, hvis man holder ladeporten åben for USA?