FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Præsident, dommer og bøddel

Kommentar
tir 29. okt - 2019

Fra en base i Irak sendte USA's præsident Trump specialstyrken Delta Force ind i det nordlige Syrien for at dræbe den berygtede IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, som ifølge USA's oplysninger dog endte med at begå selvmord og angiveligt tog tre børn med sig i døden.

Yderligere to kvinder døde under aktionen. Hvem der dræbte dem, fortæller Trump ikke.

Medierne jubler af glæde over endelig at have en historie, hvor man finder det relevant at rose Trump. Men det er værd at huske, at IS og de andre terrorgrupper i Syrien fra første færd er udrustet og finansieret af USA og dets allierede som led i planerne om et "regimeskifte" og en sønderdeling af Syrien.

Efter i mange år at have været et aktiv for USA's planer havde IS-lederen udspillet sin rolle.

I dag er IS og de andre terrorgrupper i Syrien nedkæmpet. Det kalifat, som Abu Bakr al-Baghdadi udråbte i Raqqa, er knust, og op mod 10 millioner mennesker, som blev holdt som gidsler i IS-kontrollerede områder i Irak og Syrien, er blevet befriet.

Angrebet ind i Syrien indgår i en efterhånden endeløs række af dødsmissioner, hvor USA benytter specialtropper eller droner til at henrette modstandere. Præsidenten ophøjer sig selv til både dommer og bøddel.

Dødsmissionerne foregår oftest i det skjulte, men særligt spektakulære drab meddeles til offentligheden, når præsidenten finder det politisk formålstjenligt. Sådan var det også med den konkrete aktion mod lederen af IS. Også Israel er kendt for sine hyppige dronedrab på udvalgte modstandere, ikke mindst i Palæstina.

Magtforholdene i Syrien forandrer sig dramatisk i disse dage og uger. Den syriske regeringshær har nu overtaget kontrollen over stort set hele landet og fortsætter sin fremrykning op mod grænsen til Tyrkiet.

IS-lederen døde i det nordlige Syrien i et område, som fortsat kontrolleres af tyrkisk støttede terrorister. Det er bemærkelsesværdigt, at han af alle steder valgte at gå i skjul her med sin nærmeste familie, hvor det var et spørgsmål om tid, før hans skjulested ville blive afsløret.

Efter i mange år at have været et aktiv for USA's planer havde IS-lederen udspillet sin rolle og kunne elimineres af sin tidligere herre, sådan som det er sket så mange gange før i historien.

Hvis han var blevet fanget og stillet for en domstol, kunne han formodentlig fortælle mange sandheder, som USA ikke ønskede kom for dagens lys.