FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Kurdernes valg

Kommentar
tir 8. okt - 2019

Præsident Trump har aftalt med Tyrkiets præsident Erdogan, at de amerikanske styrker trækkes ud af det nordlige Syrien, så Tyrkiet kan etablere en 30 kilometer bred såkaldt sikkerhedszone i området. 

Næppe var tilbagetrækningen af de første mindre grupper af amerikanske soldater begyndt, før den tyrkiske hær påbegyndte beskydningen af de kurdiske styrker, som kontrollerer området, og som har været USA's nærmeste allierede.

Kurderne i det nordlige Syrien vil kun kunne leve i fred, hvis den syriske hær overtager kontrollen af grænserne til Tyrkiet.

Trumps trusler om at smadre Tyrkiets økonomi, hvis Erdogan er for brutal overfor kurderne, vil hverken afskrække Tyrkiet eller berolige kurderne, som kender den tyrkiske hærs brutalitet.

Fra det nordlige Syrien erklærer de kurdiske militser, at de vil tage kampen op med Tyrkiets militær. Hvis det udvikler sig til en regulær krig mellem Tyrkiet og de kurdiske militser, vil det blive et brutalt og blodigt opgør, som kurderne ikke kan vinde.

Samtidig vil et tyrkisk angreb kunne føre til, at de titusinder af tilfangetagne terrorister fra IS og andre terrorgrupper, som sidder i kurdisk kontrollerede fangelejre og fængsler, vil bruge anledningen til at flygte.

I Danmark og resten af den vestlige verden fokuserer medierne på, at Trump svigter sine kurdiske allierede. Det er rigtigt, men det er også en noget snæver tilgang til situationen. USA og dets allierede fører krig i Syrien i en åbenlys krænkelse af international ret.

Det er USA, Tyrkiet og en række andre lande, som har finansieret og udrustet de væbnede terrorgrupper i Syrien, som nu er næsten nedkæmpet af den syriske hær og dens allierede. Det er mislykkedes for USA og dets allierede at vælte den syriske regering og præsident.

Nu arbejder de for at opdele den syriske nation. Tyrkiet og kurderne kæmper om kontrollen over dele af det nordlige Syrien. Israel vil fastholde kontrollen over de syriske Golanhøjder.

Så længe udenlandske magter har styrker i Syrien, i modstrid med international ret, vil den militære konflikt fortsætte på civilbefolkningens bekostning. Derfor er det så vigtigt, at den syriske regering genvinder kontrollen over hele Syrien.

Kurderne i det nordlige Syrien vil kun kunne leve i fred, hvis de erkender dette og lader den syriske hær overtage kontrollen af grænserne til Tyrkiet. Kun det kan stoppe Tyrkiets planer. Samtidig vil et sådant skridt kunne løfte forhandlingerne om en politisk løsning ud af det nuværende dødvande, som er skabt af USA's indblanding.