FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Er handlefriheden deponeret i USA?

Kommentar
tir 10. sep - 2019

Danmark har afvist at give tilladelse til en storstilet klimaekspedition rundt om hele Grønland. Ekspeditionen ville omfatte 45 klimaforskere fra mange lande. Forskerne ville gennemføre 15 konkrete projekter for at undersøge de dramatiske klimaforandringer i Grønland. Swiss Polar Institute er initiativtager til ekspeditionen.

Ifølge Politiken har det grønlandske hjemmestyre for lang tid siden givet grønt lys for projekterne på landjorden, men ekspeditionen kan ikke komme afsted. Danmark har nemlig ikke givet tilladelse til, at ekspeditionens skibe – et russisk forskningsskib og en russisk atomdrevet ubåd – kan sejle hele vejen rundt om Grønland.

En unavngiven kilde i Udenrigsministeriet udtrykker overfor Politiken, at man jo kan spionere under dække af videnskabelige formål!

Der er meget, der tyder på, at den manglende tilladelse til ekspeditionen er endnu et udtryk for den omsiggribende russofobi.

Russofobi angriber evnen til selvstændig tænkning og sund fornuft.

Statsminister Mette Frederiksen fik ros af mange for sin håndtering af den krise, der opstod, da hun afviste Trumps tilbud om at købe Grønland og efterfølgende ringede direkte til den amerikanske præsident. Der er ikke offentliggjort noget om, hvad de to talte om, men Trump meldte efterfølgende ud med ros til den danske statsminister.

De seneste dages begivenheder kan måske sandsynliggøre, hvad de to talte om.

Først kommer forsvarsministeren med uhørt krigeriske udtalelser om, at Danmarks militær er til for at blive brugt. En kurs som bakkes op af udenrigsminister Jeppe Kofod, der i en kronik i Politiken meddelte, at regeringen vil føre en udenrigspolitik som bornholmsk granit.

På et pressemøde med statsministeren i spidsen lovede regeringen fredag en markant styrkelse af Danmarks såkaldte aktivistiske udenrigspolitik, som allerede har kostet mange danske soldater livet og milliarder af kroner. De lovede resultater af krigene er hidtil udeblevet.

Alligevel vil regeringen udsende endnu flere danske soldater og personel. De skal deltage i USA's krige og inddæmningen af ikke mindst Rusland. Det betyder blandt andet, at danske læger sendes til en amerikansk militærbase i Syrien, som er oprettet i åbenlys strid med international ret.

Nu forhindrer knæfaldet for USA også en klimaekspedition i Grønland. Hvad bliver det næste?

Regeringens udenrigspolitik er ikke drevet af, hvad der tjener Danmarks og fredens interesser. Man er – som så mange andre landes regeringer – blevet smittet med russofobi, der som det første angriber evnen til selvstændig tænkning og den sunde fornuft.