FOTO: Aage Christensen
1 af 1

De højreekstremes samling

Kommentar
ons 10. apr - 2019

Europas højreekstreme partier arbejder på at forene sig frem til EU-parlamentsvalget, der i Danmark afholdes den 26. maj. De kæmper for at opsamle den voksende skepsis og modstand mod EU, som længe har været under udvikling i hele Europa.

Foreløbigt er det Dansk Folkeparti, Alternative für Deutschland, Det italienske parti La Lega og det finske parti De sande Finner, som har bekræftet deres deltagelse. Men der forhandles med partier som Sverigedemokraterne, Frihedspartiet i Østrig, Marine Le Pens franske parti Rassemblement National og andre lignende partier.

Målet er at oprette den største politiske gruppe i det nyvalgte EU-parlament bestående af den EU-kritiske højrefløj.

I mange af EU's medlemslande eksisterer der i dag højreorienterede partier med en platform, der er præget af sort nationalisme, had mod indvandrere og muslimer. I flere land indgår både racister og fascister i disse partier. Med udsigt til fremgang i en række lande ønsker disse partier at stå stærkest muligt, når poster og udvalg og penge skal fordeles i EU-parlamentet efter valget. 

De danske EU-tilhængerpartier og deres europæiske søsterpartier støtter kursen mod stadigt mere Union. Målsætningen for den ekstreme højrefløj i EU er at forrykke den nuværende magtbalance i EU-parlamentet, som i dag domineres af traditionelle borgerlige og socialdemokratiske partier og blokke.

Det er ikke desperate bådflygtninge, men den europæiske storkapital, som er hovedfjenden for EU-landenes befolkninger. Det er storkapitalen, som har beriget sig på folkenes bekostning. Den har skabt uligheden og tjent på udplyndringen og krigene, som har sendt millioner af desperate mennesker på flugt. 

Højrefløjen og dens racistiske venner vil imidlertid ikke et grundlæggende opgør med EU. Disse partier har intet reelt at tilbyde de brede befolkningsgrupper i EU – heriblandt arbejderklassen, som har betalt regningen for EU's nyliberale, antidemokratiske og krigeriske kurs. I Danmark er det Folkebevægelsen mod EU, der tegner et demokratisk og socialt alternativ.