FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Dansen om coronavirus og mediernes hykleri

Kommentar
ons 29. jan - 2020

I dag skønnes det, at 6.000 mennesker er blevet smittet, og omkring 130 personer er døde efter at være smittet med den såkaldte coronavirus.

Det er en farlig virus, ingen tvivl om det. Men reaktionerne på sygdommen og mediedækningen har været ekstremt voldsom – når man påtænker antallet af smittede og døde. Til sammenligning døde der i Danmark 1644 mennesker af influenza i 2018.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er risikoen for at blive smittet med coronavirus "meget lille", hvis man ikke befinder sig i den kinesiske Hubei-provins, hvor sygdommen brød ud.

Foreløbigt er der ikke udviklet en vaccine mod coronavirus, derfor indføres stadigt voksende restriktioner for at inddæmme smitten. Virksomheder lukkes i massevis, også blandt de 500 danskejede virksomheder i Kina, som har 50.000 ansatte. På den måde truer coronavirusset monopolernes profit, hvad der allerede har påvirket aktiekurserne. Det er her, årsagen til den overdrevne panik i medierne skal findes.

Den kinesiske ambassadør kræver medmenneskelighed og respekt. Vel nok lidt naivt af ambassadøren at tro at den slags findes på JyllandsPosten.

JyllandsPosten brugte den store fokus på frygten for coronavirusset til at offentliggøre en tegning af det kinesiske flag, hvor de fem stjerner er erstattet af coronabakterier. Tegningen har skabt global opmærksomhed, som det også skete med avisens berygtede Muhammedtegninger tilbage i 2005.

Det kinesiske flags stjerner symboliserer det kommunistiske parti og landets fire hovedklasser – bønderne, arbejderklassen, småborgere og hvad man kalder de patriotiske kapitalister. Med andre ord sidestiller tegningen den kinesiske befolkning med det frygtede coronavirus, hvad der medførte en skarp kritik fra den kinesiske ambassade i Danmark. Flere danske medier påstår, at den kinesiske kritik er et forsøg på at kontrollere de danske medier.

Igen sammenblandes ytringsfrihed med ubegrænset håneret. Det er ikke et spørgsmål om, at Kina vil redigere danske aviser. Den kinesiske ambassadør kræver medmenneskelighed og respekt. Vel nok lidt naivt af ambassadøren at tro at den slags findes på JyllandsPosten.

Rundt på kloden lever milliarder af mennesker et liv i fattigdom og under så umenneskelige forhold, at det er livstruende. Deres liv og overdødelighed finder yderst sjældent vej til mediernes forsider:

2,2 milliarder mennesker har ikke adgang til rent drikkevand – et problem der kunne løses for en brøkdel af de penge, USA bruger på krig i andre lande.

10 børn under fem år dør hvert eneste minut af malaria, lungebetændelse og diarré – alle sygdomme, der kunne helbredes eller forebygges for nogle få kroner.

På et år løber de helbredelige sygdommes ofre op i 5.300.000 døde børn, stort set lige så mange mennesker som der bor i Danmark. Deres liv er intet værd for storkapitalen. Derfor vælger JyllandsPosten og andre store medier ikke at bruge deres højt besungne ytringsfrihed til at kritisere den kapitalisme, som er den direkte årsag til, at milliarder af mennesker lever i ekstrem fattigdom, med al den elendighed og død det indebærer.