Vækstpakke på forkert kurs

Kommentar
ons 25. nov - 2015

Regeringen præsenterede i mandags sin stort anlagte vækstpakke, som angiveligt skal få Danmark til at hænge bedre sammen og udvikle sig mere harmonisk. Men på en række centrale områder trækker vækstpakken i den helt forkerte retning.

Et væsentligt element i pakken er at fjerne love og regler, som hidtil har beskyttet naturen. Der er lagt op til at afskaffe de såkaldte randzoner og tillade øget brug af gødning i landbruget. Samtidigt vil man gøre det lettere for en landmand at få tilladelse til at have flere svin og køer.

Vækstplanen bygger på nyliberale myter om, at al regulering er et onde, og at markedskræfternes frie spil i sig selv vil skabe fremgang og vækst.

I stedet for at styrke det økologiske og bæredygtige landbrug fremmes stordrift samt rovdrift på natur og dyr. Det øger forureningen af grundvandet, og både søer, vandløb og de indre farvande belastes.

Regeringen vil også ændre planloven. Blandt andet vil man tillade, at der bygges turistbyer og badeland helt ned til vandkanten.

Det vil ødelægge en af Danmarks allerstørste naturrigdomme, den ubrudte kystlinie, som er unik for Danmark og tiltrækker turister fra mange lande. 

Kommunerne får lov til at give tilladelse til, at der bygges flere og større varehuse og storcentre. Det skaber imidlertid ikke vækst. Nye storcentrene vil skabe øget butiksdød. Det vil skade og ikke gavne de byer i Udkandtsdanmark, som regeringen påstår, at den vil hjælpe.

Vækstplanen bygger på et fundament af nyliberale myter om, at al regulering er et onde, og at markedskræfternes frie spil i sig selv vil skabe fremgang og vækst. Der er således en direkte sammenhæng mellem en asocial finanslov og vækstplanen.

De rige vil blive endnu rigere og tjene styrtende med penge. Det vil trække et spor over hele landet af ødelagte kystområder, forurenet grundvand, lukkede butikker og ruinerede småhandlende. Sammenhæng og harmoni vil der blive endnu mindre af. Til gengæld kan storkapitalen se frem til nye skattelettelser til foråret.

Det er rå klassepolitik. Hvor bliver modstanden af?