Utilstrækkelig klimaaftale

Kommentar
tor 17. dec - 2015

Det lykkedes at indgå en klimaaftale i Paris på COP21. Aftalens målsætning er at forhindre, at den globale temperaturstigning overskrider 1,5 grader. Med aftalen lover verdens ledere at forpligte sig til at bekæmpe klimaforandringerne og konsekvenserne heraf. I det lys er aftalen et historisk fremskridt.

Alligevel er der god grund til at fortsætte og styrke arbejdet i klimabevægelserne globalt. Den indgåede aftale er nemlig helt utilstrækkelig og på mange måneder en pose med varm luft.

Aftalen er uforpligtende og langt fra de målsætninger, som klimabevægelserne og videnskaben har rejst

Baggrunden for aftalen er dramatisk. Temperaturstigningerne nærmer sig hastigt én grad. Klimaforandringerne har allerede været voldsomme. Isen på polerne smelter. En række små østater er i akut fare for at blive oversvømmet. Mange lande rammes af orkaner, tørke eller voldsomt nedbør. Klimaforandringerne kan mærkes overalt.

USA og EU har et historisk hovedansvar for den ukontrollerede udledning af CO2 , som har udviklet sig år for år, i takt med deres rovdrift på klodens naturresourcer. Derfor må de stille sig i spidsen for den nødvendige omstilling.

Desværre er klimaftalen uforpligtende og indeholder langt fra de målsætninger, som klimabevægelserne og videnskaben har rejst globalt. Den lægger ikke kursen for et nødvendigt opgør med brugen af fossile brændstoffer og en omstilling til en bæredygtig udvikling. Aftalen sikrer ikke de nødvendige milliarder til at hjælpe verdens fattigste lande med at sikre den nødvendige udvikling og grønne omstilling.

Verden har således fået en klimaaftale, som peger i den rigtige retning, med som samtidig er uforpligtende og indeholder utilstrækkelige løsninger.

Klimakrisen er en del af kapitalismens stadigt mere omfattende systemkrise og kan i sidste ende kun løses ved et opgør med kapitalismen. I Danmark har vi en regering, som aktivt har arbejdet for at rulle den grønne omstilling tilbage.

Globalt er der brug for systemforandring for at undgå den ødelæggende klimaforandring.  Derfor fortsætter kampen.