1 af 1

USA - både torturbøddel og terrorist

Kommentar
tir 9. dec - 2014

Den tidligere amerikanske præsident Georg W. Bush gav grønt lys for, at CIA kunne bruge utallige former for brutal tortur efter terrorangrebet 11. september. Det fremgår af en rapport, som er udarbejdet af det amerikanske Senat.

Torturen, der skulle nedbryde CIA's fanger, foregik på hemmelige baser hos USA's allierede. Det har blandt andet ført til, at Polen er blevet dømt ved den europæiske menneskerettighedsdomstol i Strasbourg for at hjælpe CIA med at drive et torturcenter. Ikke bare Polen, men en lang række af USA's allierede har blod på hænderne.

USAs forbrydelser er ikke undtagelsen, det er reglen.

Som så ofte før trak USA sine allierede med ind i sine forbrydelser. CIA's fly med fanger på vej til og fra torturcentrene fløj luftrummet tyndt. Det skete også med accept fra den danske regering, som åbnede dansk luftrum for flyvningerne og dermed påtog sig et medansvar.

I et forsøg på at tage brodden af kritikken af CIA's torturbødler har præsident Obama lagt afstand til torturen, som han forbød, efter han blev præsident. "Vi gjorde ting, som strider mod vore værdier", sagde Obama således på et pressemøde. Hvad det er for værdier, han henviser til, kan være svært af forstå. USA's forbrydelser er ikke undtagelsen, det er reglen.

Obama har ikke lukket torturbasen på Guantanamo, sådan som han utallige gange har lovet. Her mishandles fanger i årevis, frataget deres ret til at få deres skyld prøvet ved en domstol.

Obama har sendt elitesoldater på mission i andre lande, med eller uden tilladelse fra disse landes regeringer. Soldaterne har tilladelse til at myrde og bortføre andre landes statsborgere.

Obama har fortsat og videreudviklet brugen af ubemandede droner, som alene har dræbt 1147 uskyldige civile i Pakistan og Yemen, i jagten på USA's erklærede modstandere.

Obama fastholder desuden et tætvævet net af terrorlove, et system med historiens mest omfattende overvågning  og registrering. Det rammer blandt andet de hundredetusinder af amerikanere, som protesterer imod USA's endeløse krige og krænkelser af international ret og menneskerettigheder.