FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Uden krig, ingen flygtninge

Kommentar
ons 6. jan - 2016

2.700 milliarder kroner. Så meget bruges hver år på oprustning og krig.

For en brøkdel af disse penge kunne man udrydde sult og give mange millioner mennesker en bedre tilværelse.  

Selv om der er sket et mindre fald i det sidste år, er de samlede krigsbudgetter i verden i dag langt over, hvad vi så under Den Kolde Krig. Det viser de nyeste tal fra det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI.

Ifølge SIPRI er det NATO-landene, som står for 80,3 procent af verdens samlede våbensalg. USA alene sælger over halvdelen af alle våben i verden og bruger selv 34 procent af klodens samlede militærudgifter. Det er næste 6 gange mere end Rusland og knap 3 gange mere end Kina.

Bag enhver flygtning står en våbenhandler.

Igennem det seneste årti har de reaktionære arabiske lande optrappet deres våbenkøb markant. USA's nære allierede Saudi-Arabien har i dag et krigsbudget, som næsten er på højde med Ruslands.

Saudi-Arabien er i dag verdens fjerde største våbenimportør og en militær stormagt i regionen, der både kæmper for USA´s og egne interesser. 

Efter at Irak er blevet sønderlemmet af USA og dets allierede, er konflikten i Mellemøsten i stigende omfang skærpet mellem Saudi-Arabien og Iran. Gennem våbeneksporten forsøger stormagterne med USA i spidsen at øge deres magt og kontrol over regionens store olie- og gasforekomster.  

Den massive oprustning i Saudi-Arbien og andre reaktionære oliestater er med til at skærpe regionens konflikter og få nye krige til at blusse op. De mange våbenkøb ligger ikke og samler støv i ørkensandet, men bruges aktivt i lande som Syrien, Irak, og Yemen. Det er også den massive våbeneksport til regionen, som er brugt til udrustning af IS.

Bag enhver flygtning står en våbenhandler, oftest fra USA eller et andet NATO-land. Det er værd at huske på i dag, hvor flygtningetsrømmen når nye højder. 

Den eneste grundlæggende måde at stoppe flygtningestrømmen på er at stoppe krigene. Det kræver, at der sættes en stopper for det lukrative våbensalg og den imperialisme, som er den virkelige drivkraft bag oprustning og krig i verden idag.