Styrk presset på Israel

Kommentar
lør 27. jun - 2020

Den israelske regering har meddelt, at den påbegynder annekteringen af store dele af den besatte Vestbred den 1. juli, i åbenlys strid med folkeretten.

Israel tager dette skridt i sikker forvisning om, at USA vil garantere Israels sikkerhed og kontrollere kritikken fra USA's allierede, herunder EU, NATO-landene og fra de reaktionære arabiske lande, som længe har samarbejdet med Israel i regionen.

Israels forestående annektering er et dødsstød til enhver politisk løsning.

Præsident Trump har allerede anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad og givet grønt lys for anneksionsplanerne, som reelt umuliggør oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat. Samtidigt har Trump også godkendt Israels annektering af de syriske Golanhøjder, som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967. 

FN's Sikkerhedsråd fordømte så sent som i 2006 Israels ekspansionisme og understregede i en enstemmigt vedtaget resolution, at der ikke kan laves en politisk løsning for regionen, så længe Israel fortsætter med besættelsen af arabisk jord "i Libanon, Gaza, Vestbredden og de syriske Golanhøjder."

Israels forestående annektering er et dødsstød til enhver politisk løsning. Og det er netop hensigten. Det er rå imperialistisk magtpolitik, som vil få meget alvorlige konsekvenser for stabiliteten i regionen.

Fra hele verden er der kommet utallige protester mod den israelske/amerikanske plan. Både tidligere og nuværende præsidenter, tidligere generalsekretærer i FN, parlamentarikere fra mange lande og kendte personligheder har protesteret. Protesterne har stort set ikke fundet vej til de danske medier.

EU spiller et let gennemskueligt dobbeltspil. På den ene side protesterer man mod den forestående anneksion og erklærer, at det vil få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem Israel og EU. Men EU tager ingen skridt for at gøre ordene til handling. Der er intet forsøg på at presse Israel. Tværtimod.

I denne situation har EU indgået flere nye samarbejdsaftaler med Israel og ydet Israel et stort lån. Det understreger, at de spage officielle protester blot er skuespil, som skal foregive, at man forsvarer international ret, samtidigt med at EU med sin passivitet og konkrete handlinger reelt giver grønt lys til Israels ekspansion.

>> LÆS OGSÅ: EU indgår nye aftaler med Israel trods planer om anneksion af Vestbredden

Som ventet har både de danske partier og EU-parlamentarikere generelt holdt endog meget lav profil i denne sag.

Den danske regering har forsøgt at forholde sig helt tavs for ikke at skabe konflikter med USA og Israel, og de fleste danske medier har reelt lagt sig på baghjul.

En forespørgsel fra Enhedslisten i Folketinget tvang regeringen til at udtale sig om sagen. Ministeren lagde sig helt på linje med EU. Lidt kritisk sniksnak uden nogen som helst konsekvenser for forholdet mellem Danmark og Israel. 

Det er de færreste danskere, som er blevet reelt informeret om Israels forestående annektering. Derfor er der al mulig grund til at støtte demonstrationen i København den 4. juli for at sprede budskabet og øge presset.