FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Stop sanktionerne – styrk solidariteten

Kommentar
tor 2. apr - 2020

Coronapandemien har ramt alle lande rundt på kloden med stor kraft. I de fleste lande er udbredelsen af sygdommen langtfra toppet. 

Der er et indlysende behov for international solidaritet. De fattigste lande har et indlysende behov for hjælp, men et sådant arbejde er dårligt nok startet.

Der er behov for et globalt samarbejde for at udvikle en vaccine, men det sker ikke, fordi medicinindustrien ejes af globale monopoler, der arbejder for deres aktionærer og ikke for menneskehedens behov.

Det samme gælder testudstyr, værnemidler og meget mere, som ikke længere produceres i de enkelte lande. I dag er det markedskræfterne, der afgør, hvor denne form for udstyr ender. Konsekvenserne for klodens fattige lande er frygtindgydende.

Den danske regering må kæmpe for, at de økonomiske sanktioner mod USA's modstandere afskaffes under coronakrisen.

Men der er 39 lande rundt på kloden, som er særligt hårdt ramt. Det er de lande, som er udsat for økonomiske sanktioner, der har til formål at tvinge landene økonomisk i knæ, fordi de på den ene eller anden måde nægter at efterleve USA's politiske diktater.

Iran er et af de lande, som er hårdest ramt af corona. Men Iran er også et af de lande, som USA har strammet blokaden aller hårdest overfor. Dødstallet stiger dramatisk, også blandt landets sundhedspersonale. Alligevel strammede USA sanktionerne mod landet efter coronakrisens udbrud.

USA har ligeledes brugt sin kontrol over IMF til at forhindre, at et land som Venezuela kunne få et lån til at bekæmpe coronasmitten.

>> LÆS OGSÅ: USA's sanktioner øger antallet af dødsfald under coronakrisen

Corona har ramt alle lande, og pandemien kan ikke nedkæmpes i et enkelt land. Alle er afhængige af, at det sker globalt, for at forhindre at pandemien genopblusser. Også derfor må den internationale solidaritet optrappes.

I USA har Trump overladt store dele af befolkningen uden nogen form for beskyttelse og lægehjælp. Og Trump har nægtet at afskaffe eller lempe sanktionerne, i det mindste så længe coronapandemien raser. Det kan få katastrofale konsekvenser.

>> LÆS OGSÅ: Ngo'er forudser corona-katastrofe blandt flygtninge og fattige

I andre lande handler myndighederne mere solidarisk. Det sanktionsramte Cuba har sendt sundhedspersonale til mange lande, herunder Italien. Kina og Rusland har sendt store hjælpepakker til rigtigt mange lande, herunder til USA, på trods af at Trump har indført økonomiske sanktioner mod begge lande og benytter enhver anledning til at lægge landene og deres regeringer for had.

Danmark har sendt økonomisk hjælp til flere lande. Det er positivt, når vi ikke kan hjælpe med værnemidler og ikke prioriterer at sende sundhedspersonale til de hårdest ramte områder som Italien og Spanien.

Men nu er det tiden, at den danske regering også støtter kravet om, at de økonomiske sanktioner afskaffes under coronakrisen, på trods af at de er igangsat af USA.

FN's generalsekretær, regeringer og personligheder, NGO'er og mange, mange andre over hele kloden har i ugevis – på forskellig måde – peget på, at disse sanktioner må stoppes eller suspenderes.

Det er en meget bred humanistisk bevægelse, som fortsat udvikler sig. Desværre er det ikke nyheder, der finder vej til andre danske medier end Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: FN-top: Ophæv sanktioner mod Iran, Cuba og Venezuela under coronakrisen