FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Stop nedskæringerne!

Kommentar
fre 29. jan - 2016

Rundt om i landets kommuner er man i fuld gang med at lægge rammerne for budgetterne i 2017. Kursen er sat mod forringelser af velfærden og fyringer af pædagoger, lærere og plejepersonale.

Regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag betyder, at én procent af de kommunale penge skal føres tilbage til statskassen, hvor de blandt andet skal bruges til at finansiere en ny runde skattelettelser. 

De ekstra sparekrav har fået Københavns Borgerrepræsentation med overborgmester Frank Jensen i spidsen til at sige fra.

Han kalder omprioriteringsbidraget for "en slags tyveri" og kræver, at regeringen selv tager ansvaret for at føre nedskæringskniven.

Dermed er der lagt op til et opgør med regeringen, som burde brede sig til flere kommuner.

Udmeldingen fra Københavns Rådhus er positivt og fortjener støtte

Hvis Københavns kommune accepterer at betale omprioriteringsbidraget anslås det, at op mod 700 lærer- og pædagogstillinger i kommunen vil blive sparet væk de næste fire år.

Nedskæringer næste år er ekstra følsomme, fordi der er kommunalvalg i 2017.

I København og en række andre kommuner har der længe været utilfredshed over de vedholdende nedskæringer.

Det er offentlige ansattes fagforeninger, forældreorganisationer og lignende interessegrupper, som har lagt et stigende pres på de lokale politikere. 

Udmeldingen fra Københavns Rådhus er positiv og fortjener støtte, men initiativet har et for snævert perspektiv.

Københavns Kommune har fortsat kurs mod endnu et nedskæringsbudget, selv om en række tidsler nu kan fjernes. 

Kommunernes økonomi er nemlig lagt i et økonomisk jerngreb med budgetlovene, som i årevis har lagt rammerne for økonomiaftalerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Budgetlovene var en konsekvens af, at den tidligere regering frivilligt tilsluttede Danmark til EUs finanspagt. Det er den grundlæggende årsag til de senere års velfærdsforringelser og fyringen af titusinder af kommunalt ansatte.

Derfor må et kommunalt oprør mod nedskæringerne ikke alene rette sig imod omprioriteringsbidraget. Det må rette sig imod ondets rod.