FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Stop dæmonisering af Rusland

Kommentar
ons 29. mar - 2017

Om kort tid skal den danske regering og Folketinget tage stilling til, om man vil lade en gasledning - Nordstream 2 - fra det russiske Gazprom løbe igennem dansk farvand i Østersøen. Projektet skal føre gas fra Rusland til Tyskland. Denne gasledning er en vigtig brik i stormagternes magtspil.

Rusland er længe blevet dæmoniseret i Danmark og resten af den vestlige verden.  EU og USA har indført økonomiske sanktioner mod Rusland efter et langvarigt og vedholdende pres fra USA.

USA, som ikke har større samhandel med Rusland end det har med Irland, ønskede disse sanktioner for at presse Rusland og lade sine europæiske allierede betale regningen.

USA's greb om EU's energiforsyning vil blive markant afsvækket, hvis Nordstream 2 bygges.

Danmark har sammen med andre NATO-lande opbygget en stadig stærkere ring af militærbaser tæt ved Ruslands grænser, og der gennemføres og planlægges historisk store militærøvelser i Ruslands nabolande. USA og NATO presser på for en markant øget oprustning – også i Danmark. Senest har Trump dikteret, at USA's baser i Tyskland skal udbygges.  

Danmark og de øvrige lande i regionen har ingen interesser i denne udvikling.

Anders Fogh Rasmussen har bedt regeringen om at sige nej til rørledningen. Han fortsætter med at spille USA's spil, i dag som den Ukrainske præsidents personlige rådgiver. For Ukraine står der meget på spil, fordi Rusland i dag har en rørledning igennem Ukraine, der sikrer magthaverne milliardindtægter. USA ønsker kontrol over Europas energiforsyning.

En del af striden i Syrien skyldes, at USA ønsker at bygge en rørledning fra Qatar igennem Syrien. Rusland har interesser i en anden rørledning, der planlægges igennem Syrien fra Iran. Bygges den nye rørledning i Østersøen, vil det betyde, at USA's greb om EU's energiforsyning vil blive markant afsvækket. Derfor er Tyskland interesseret i samarbejdet med Rusland.

Hidtil har det været et ynkeligt syn, at se de danske politikeres optræden i denne sag. Regeringen har udskudt sin stillingtagen og bedt EU afgøre rørledningens skæbne. Man frygter tydeligvis, at komme i klemme mellem USA's og Tysklands modstridende interesser.