Sammen mod Ryanair

Kommentar
tir 19. maj - 2015

Fronterne er skarpt trukket op, når Arbejdsretten i dag holder tredje indledende møde i LO's sag mod Ryanair. Et egentlig retsmøde venter stadig og dermed også afgørelse i sagen.

Hvis Arbejdsretten giver LO medhold, må der straks varsles blokade og sympatikonflikt mod Ryanair

Sagen er principiel af mange grunde. Ryanair nægter at indgå overenskomst med danske fagforeninger og har erklæret, at man er klar til at gå til EU for at omgå den danske model. Overalt i Europa, hvor Ryanair har oprettet sine baser, har selskabet henvist til, at det er irsk, og dets fly er indregistreret i Irland. Derfor vil Ryanair kun operere under irske regler og afviser i øvrigt ethvert samarbejde med fagbevægelsen.

Da Ryanair begyndte at flyve til og fra Kastrup den 26. marts i år, blev selskabet mødt med aktionerende ansatte og omfattende protester. Siden har protesterne været midlertidig indstillet og venter på Arbejdsrettens afgørelse.

Hvis Arbejdsretten tilkendegiver, at Ryanair skal operere efter danske regler, forventes det, at fagbevægelsen umiddelbart afsender konfliktvarsel, så en sympatikonflikt og en egentlig blokade mod Ryanairs løndumping kan varsles.

I første omgang har Ryanair tabt kampen om danskernes opbakning, fordi der stadig er et stort flertal af befolkningen, som ønsker overenskomster og ikke løndumping på det danske arbejdsmarked. 

Københavns overborgmester Frank Jensen har med rette kaldt Ryanairs sociale dumping for "noget svineri" og meddelt, at kommunens ansatte ikke må flyve med selskabet i embeds medfør. Andre kommuner har truffet samme beslutning. 

I går rettede Berlingske Tidende så på lederplads en skarp kritik af Københavns Kommune, fordi man ikke køber de billigste flybilletter. Berlingske Tidende, som altid støtter regeringsindgreb, når arbejdersiden afviser en dårlig overenskomst, gør sig i denne sag til talsmand for at overlade sagen til arbejdsmarkedets parter. Berlingske står som altid på arbejdsgivernes side. 

Der er på alle måder brug for at styrke solidariteten i kampen mod Ryanair og hurtigst muligt få varslet blokader og sympatikonflikter.