Sådan er kapitalismen

Kommentar
ons 22. mar - 2017

Så skete det igen. Danske storbanker har hjulpet med at hvidvaske penge. Denne gang er det russiske kriminelle, som har brugt bankerne til at hvidvaske syv milliarder kroner fra 2011 til 2014. Denne skandale blev opdaget allerede i 2014, men når først nu de danske medier.

Skandalen er hverken den første eller sidste af sin art. Det er mindre end et år siden, at det blev afsløret, hvordan bankerne ulovligt rådgav rigmænd og virksomheder til at undgå skattebetalinger ved at flytte penge til Panama.

Det klinger hult når bankdirektørerne beklager og lover at forbedre kontrollen i fremtiden

Det er kynisk, kriminelt men tilsyneladende også kronisk. Udsigten til lettjente penge har tydeligvis den effekt, at bankernes kontrolsystemer afsvækkes eller sættes ud af kraft, eller at man tilsidesætter lovgivningen gennem sin rådgivning.

Der har været så mange skandaler, at det klinger hult, når bankdirektørerne beklager og lover at forbedre kontrollen i fremtiden. Eller for den sags skyld, at de ansvarlige ministrer lover både mere kontrol og højere straffe. Overfor småforbrydere skrues bissen på. Men der sker reelt intet overfor banker, der enten har støttet eller set gennem fingre med økonomisk kriminalitet i milliardklassen.  

Danske banker er forpligtede til at anmelde forhold til myndighederne og kan straffes med både bøder og fængsel, hvis det ikke sker. Hidtil har det været som at sætte ræven til at vogte gæssene.

Bankernes rolle i både hvidvaskning og skattetænkning har igennem årene kostet den danske og mange andre landes statskasser milliarder. Alligevel kan man kikke lang efter bøder og fængselsstraffe til bankernes ansvarlige. 

For kort tid siden appelerede erhvervsminister Brian Mikkelsen direkte om at stoppe, hvad han kaldte hetzen mod bankerne. Nu ruller lavinen igen, og ministeren løfter modvilligt pegefingeren, som andre har gjort det før ham.

Grundlæggende er det liberaliseringen af kapitalmarkederne, som overhovedet muliggør, at både sorte, grå og hvide penge strømmer rundt mellem landene for at undgå beskatning eller for at tjene profit på spekulation. Sådan er kapitalismen.