FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Kurs mod nye krige

Kommentar
tor 15. nov - 2018

100-året for afslutningen af Første Verdenskrig blev i weekenden markeret med pomp og pragt i Paris og med deltagelse af 72 stats- og regeringschefer fra blandt andet EU-landene og USA. Frankrigs præsident Macron havde designet arrangementerne, så de understøttede Frankrigs udenrigspolitik.

Første Verdenskrig brød ikke ud på grund af nationalisme, men på grund af de imperialistiske stormagters kamp om markeder og råstoffer. 

Macron advarede i sin tale mod nationalisme, fordi den angiveligt udgør den største fare for en ny storkrig. Det var en skarp indirekte kritik af Trump og de EU-lande, som ikke vil danse efter Frankrigs og Tysklands taktstok.

Macrons grundlæggende afsæt er, at EU-landene ikke længere kan basere deres sikkerhed på USA og NATO. EU-hæren må opbygges for at beskytte EU mod Kina, Rusland og USA, sagde Macron direkte.

Modsætningerne mellem Trumps USA og stormagterne i EU skærpes. Det afspejler, at storkapitalen i Europa har stadigt mindre fælles interesser med den amerikanske storkapital. Derfor ønsker den sin egen militære styrke til at forsvare sine egne imperialistiske interesser.

Stormagterne forsøger at sælge Europas forenede stater som fredens projekt. Men EU og alle dets institutioner og den kommende EU-hær er og bliver redskaber for en grådig storkapital, som alene drives af jagten på profit.

Første Verdenskrig brød ikke ud på grund af nationalisme, men på grund af de imperialistiske stormagters kamp om markeder og råstoffer. Det udløste både Første og Anden Verdenskrig. I dag er kursen igen sat mod oprustning og krig. Storkapitalen i EU er ikke blevet fredelig. 

Op til Første Verdenskrig havde arbejderbevægelsens Anden Internationale afvist at bidrage til oprustning og krig. Men socialdemokraterne forrådte den internationale solidaritet og splittede bevægelsen.

I dag siger Tysklands socialdemokratiske udenrigsminister, Heiko Maas, at Europe United er svaret på America First. I dag står socialdemokraterne i EU bag oprustningen og kursen mod EU-hæren.

Forsvaret af fred, demokrati og selvbestemmelse er en og samme kamp. Den kræver, at man bryder med EU.