1 af 1

Krigsdeltagelse sat på automatpilot

USA har sammen med jagerfly fra Danmark og en række andre NATO-lande gennemført tæt ved 2000 bombardementer mod IS i Irak og det nordlige Syrien. Men det går ikke særligt godt med at opfylde de erklærede målsætninger.
ons 28. jan - 2015

På trods af at USA og dets allierede dagligt bomber Islamisk Stat (IS), har organisationen kunne udbygge sine erobringer på landjorden og kontrollerer i dag større landområder end nogensinde. I Irak har IS i dag kontrollen over en tredjedel af landet. Der er ingen udsigt til, at USA og dets allierede kan knuse de anslåede 30.000 soldater fra IS. 

Danmark har syv jagerfly, som har deltaget i mere end 150 togter imod IS. Samtidigt er der 120 danske soldater på landjorden, som har til opgave at træne og uddanne enheder fra den irakiske hær. 

IRAKERNE BETALER HØJ PRIS

I sidste uge var koalitionen samlet i London for at gøre status. Her opfordrede den irakiske præsident Haider al-Abadi USA og dets allierede til at forlænge deres militære indsats i Irak med to til tre år, i erkendelse af styrkeforholdet på landjorden.

Den irakiske regering har ikke grundlæggende forsøgt at samle landets befolkning, som har betalt en meget høj pris for USA's krige mod landet og den efterfølgende borgerkrig. Den fortsætter uden udsigt til afslutning.  

En række af de lande, USA og koalitionen samarbejder med, har på 1001 måde støttet, bevæbnet og finansieret IS.

En meget stor del af Iraks befolkning har ingen tillid til, at landets regering eller USA ønsker at skabe et demokrati, hvor alle landets etniske og religiøse grupper får samme muligheder. Det udnyttes dygtigt af IS. På trods af USA's militære overlegenhed er der ingen udsigt til en amerikansk sejr på slagmarken.  

USA og dets allierede kæmper således en brutal krig, som uanset hvordan man vender og drejer det, er med til at holde den nuværende korrupte og brutale regering i Irak ved magten.

Der findes ikke militære løsninger, hverken når det gælder Irak eller Syrien. Udviklingen i Irak, helt tilbage fra før den første irakkrig, burde for længst have dokumenteret dette. Også den blodige krig i Syrien understreger, at vestmagternes ønske om at vælte den syriske regering gennem at støtte, uddannelse og udruste blandt andet Syriens Frie Hær reelt betyder, at IS har fået styrket sine positioner i landet og har masser af våben.

SELVSKABT MONSTER

En række af de lande, USA og koalitionen samarbejder med i det erklærede opgør med IS, er de selvsamme reaktionære arabiske lande og Tyrkiet, som på 1001 måde har støttet, bevæbnet og finansieret IS. Det er USA's nærmeste allierede i regionen, som spiller denne dobbeltrolle.

Ligeledes har EU for kort tid siden besluttet at styrke sit efterretningsmæssige samarbejde med Tyrkiet og arabiske lande som Tyrkiet, Bahrain, Qatar, Yemen og Saudiarabien. De reaktionære arabiske lande er kendt for, at de enten har indført et kalifat eller har afskaffet en række grundlæggende menneskerettigheder. Men de er også, præcist som Tyrkiet, kendt for at støtte IS. 

Virkeligheden er, at både USA og EU har et stadigt mere udbygget samarbejde med de selvsamme kræfter som aktivt bidrager til opbygningen af terrororganisationen IS, som den vestlige verden har udpeget som en hovedmodstander. 

Set fra en dansk vinkel peger de seneste dages udtalelser fra både forsvarsminister Nicolai Wammen og udenrigsminister Martin Lidegaard på, at regeringen ønsker at forlænge mandatet for den danske krigsdeltagelse. Der er mangel på selvkritiske overvejelser, om afsættet for krigen, om de manglende resultater og om de kræfter, man samarbejder med. Den danske krigsdeltagelse er sat på automatpilot. Der er brug for politiske udspil, men vestmagterne sender flere bomber. 

Vesten er i krig med et monster, man selv skaber.