1 af 1

Kommunister stiller op til kommunalvalg i København

København skal gå forrest i et opgør med den stramme styring af kommunernes budgetter og kravet om nulvækst, mener Anders Sørensen, der vil være den første kommunist i Borgerrepræsentationen i 20 år.
tor 2. maj - 2013

København skal gå forrest i et kommunalt oprør mod regeringens budgetlov, der dikterer nulvækst i kommunerne.

Anders Sørensen, ufaglært, 28 år og far til tre, er ikke ked af det. Til kommunalvalget i november vil han være den første kommunist på Københavns Rådhus siden 1993, og pladsen skal bruges til at stille byen i spidsen for et brud med regeringens og EU’s loft over de kommunale budgetter.

Der er noget helt galt, når 46 procent ikke føler, at kommunalpolitik er noget, der vedrører dem.

- Vi skal simpelt hen nægte at følge diktatet om nulvækst. København har masser af penge. Sidste år alene havde kommunen et overskud på  515 millioner kroner på budgettet - selvom vi bankede 249 millioner af vores gæld. De penge skal bruges til velfærd og flere job, siger han.

Anders Sørensen er spidskandidat for Kommunistisk Parti, som stiller op på den fælleskommunistiske Liste K sammen med de to andre partier KPiD og DKP.

STEMMEPROCENT PÅ 54

Stemmerne vil de kommunistiske partier blandt andet hente fra de 46 procent af de stemmeberettigede i København, der ikke stemmer til kommunalvalgene i dag.

- Der er noget helt galt, når næsten halvdelen af københavnerne i dag ikke føler, at kommunalpolitik er noget der vedrører dem. Her kan vi bruge nogle af erfaringerne fra Skævt-kampagnen under Folketingsvalget, hvor fagbevægelsen stemte dørklokker og aktiverede tusindvis af vælgere, siger Anders Sørensen.

Kommunisternes opstilling, som bliver lanceret på Rød 1. Maj i Fælledparken i dag, kommer på et tidspunkt med historisk gode målinger til venstrefløjen i København.

Men vil kommunisterne ikke bare lægge sig i slipstrømmen på Enhedslistens succes?

- Vi er enige med Enhedslisten om rigtig mange ting, men vi er et helt anderledes parti, som taler til nogle helt andre mennesker. De fleste af Enhedslistens kandidater i København er akademikere. Vi er et arbejderparti og vi stiller op for at give fagbevægelsen en stemme på Rådhuset.

FLERE LÆRERPLADSER

Anders Sørensen mener, at demokratiet i København kan styrkes ved at inddrage fagbevægelsen i beslutningsprocesserne.

- Københavns Kommune er Danmarks største arbejdsplads med mere end 40.000 ansatte. Jeg tror vi kan vinde meget ved at spørge de tusindvis af dygtige og dedikerede ansatte hvordan vi får skabt de bedste daginstitutioner, plejehjem og renhold, i stedet for bare at tromle dem, som vi for eksempel så da der blev indført klyngeinstitutioner, siger han.

Hans mærkesag er de mere end tusind unge københavnere, der i dag mangler lærepladser.

- Når København sender byggeopgaver i udbud skal vi stille et klart krav om, at arbejdet bliver udført til danske lønninger og at der skal være  mindst en lærling per fire svende. Det betyder, at vi må bryde med EU’s rammer for hvilke krav det offentlige må stille, når man sender opgaver i udbud - men det er sgu da heller ikke EU der skal bestemme, hvordan arbejdsmiljøet skal være på de københavnske byggepladser. Det skal københavnerne, siger Anders Sørensen.