1 af 1

Kommunister går til kongres i en tid med store forandringer

I denne weekend afholder Kommunistisk Parti sin 5. kongres i København. Her vil partiet gøre status på den politiske udvikling de sidste tre år, og indstille kompasnålen for partiets fremtidige arbejde.
fre 23. feb - 2018

I dag indleder Kommunistisk Parti sin 5. kongres i København. Her vil de delegerede gøre status over de sidste tre års politiske udvikling, opsummere partiets arbejde og sikrer at partiet er klar til fremtidens kampe.

Det er vigtigt, at vi er up to date med den politiske situation og de kampe, der foregår, så vi er klar til at give vores bidrag.
Jørgen Petersen, formand KP

– Vi holder kongres i en tid, hvor verden forandrer sig meget hurtigt – både internationalt og i Danmark – og det vil naturligvis præge diskussionerne, siger formand for Kommunistisk Parti Jørgen Petersen.

Partiets landsledelse har, som oplæg til kongressen, udarbejdet en omfattende beretning, som har været diskuteret i partiets 12 afdelinger de sidste måneder.

– For et parti, som er et erklæret arbejderparti, er det vigtigt, at vi er up to date med den politiske situation og de kampe, der foregår, så vi er klar til at give vores bidrag.

– Vi er naturligvis meget optaget af udviklingen i Danmark, hvor vi på få år er gået fra at være et land med et udviklet system af kollektive rettigheder til at være præget af lavtlønskapitalisme, hvor uligheden vokser med rekordfart, forklarer Jørgen Petersen.

– Lige nu står vi i en meget spændende situation. Efter nogle år, hvor vi har oplevet nedgang i arbejderklassens kamp, ser vi nu, at de offentligt ansatte har fået nok, både af den måde, de selv behandles på, og den måde udsatte grupper i samfundet behandles. Meget tyder på, at vi står på kanten af en storkonflikt. Kommunisterne vil overalt, hvor vi har indflydelse, være med til at støtte den kamp, understreger Jørgen Petersen

TRUMP OG BREXIT

Internationalt har Kommunistisk Parti haft fokus på at analysere, hvad det var for nogle kræfter, som bragte USA's præsident Trump ind i Det Hvide Hus.

– I Danmark var politikerne i begyndelsen meget skeptiske, men i dag støtter de helhjertet den kurs, Trump har lagt i forhold til krig og oprustning. Danmark sender stadig flere soldater og materiel til en række brændpunkter, og er med helt fremme i forhold til oprustningen mod Rusland. Det sætter spørgsmålet om at opbygge en antiimperialistiske bevægelse på dagsordenen, og det er også et af de emner, vi vil behandle på kongressen, siger Jørgen Petersen.

Et andet spørgsmål er hele udviklingen af EU, som fortsætter kursen mod Europas Forenede Stater.

– Vi ser et EU, som er i en historisk krise efter Brexit. Vi ser det som et vigtigt spørgsmål at kanalisere den krise over i udviklingen af den danske EU-modstand – ikke mindst ved at være med til at styrke Folkebevægelsen mod EU.

OPTIMISME TRODS MODGANG

Alle disse forandringer har stor betydning for den politiske situation og dermed for den kurs, som Kommunistisk Parti vil følge. Men Jørgen Petersen understreger, at partiet er optimistisk og står i en god situation, på trods af de vanskeligheder, som der også er.

– Styrkeforholdet i klassekampen er på ingen måde til gunst for arbejderklassen, og de vanskeligheder smitter af på de muligheder, kommunisterne har haft. Men siden kommunalvalget har vi oplevet en øget interesse.

Jørgen Petersen understreger, at der ikke findes lette løsninger i forhold til, hvordan der igen bliver skabt et stærkt kommunistisk parti i Danmark, som der ifølge partiformanden er "brændende brug for".

– Men de sidste år har vi set en ny situation i forhold til den kommunistiske enhedsproces, og det er meget glædeligt. Den afgående Landsledelse stiller derfor et klart forslag til kongressen: Vi er parat til en sammenlægning med KPiD, hvis muligheden måtte opstå efter partiets kongres til maj.

– Der er brug for at styrke kommunisterne. Hver dag bekræftes vi i, at kapitalismen ikke kan sikre et godt og trygt liv for flertallet af befolkningen. Vi skal genrejse den socialistiske vision om et andet og mere menneskevenligt samfund, slutter Jørgen Petersen.