Morten Ahrendt på Kommunistisk Partis 4. kongres, hvor det blev besluttet at lave kampagnen for socialisme.
Morten Ahrendt på Kommunistisk Partis 4. kongres, hvor det blev besluttet at lave kampagnen for socialisme.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Kapitalisme er ikke en naturliov

Kapitalismen bliver fremstillet som eviggyldig og urørlig. Med ny kampagne vil Kommunistisk Parti pege på socialismen som alternativ til det kriseplagede kapitalistiske system.
fre 15. maj - 2015

Der bliver i dag indført socialisme i et område af Tangkrogen i Aarhus. Kommunistisk Parti deltager i LO's 1. maj arrangement og benytter dagen til konkret at vise det alternativ, socialismen er til vores nuværende kriseplagede, kapitalistiske samfund.

Kommunistisk Parti skyder i dag en landsdækkende kampagne for socialisme i gang. Der er aktiviteter på 1. maj arrangementer i en række byer landet over. 

Vi vil vise, at der er et alternativ til den kapitalisme, som ikke kan passe på hverken mennesker eller miljø.
Morten Ahrendt, kommunist

- Vi ønsker at skabe en forandring i den nuværende offentlige debat, hvor kapitalismen bliver fremstillet som noget, der er givet en gang for alle. Debatten er meget ensporet og bevæger sig kun indenfor systemets rammer, siger Morten Ahrendt fra Kommunistisk Parti i Aarhus.

Han er 23 år og i lære som elektriker. De sidste fem år har Morten Ahrendt været medlem af Kommunistisk Parti, og han har været med til at planlægge den landsdækkende socialisme-kampagne.

MANGE AKTIVITETER

- Med kampagnen vil vi vise, at der er et alternativ til den kapitalisme, som ikke kan passe på hverken mennesker eller miljø. Hver dag dør 24.000 mennesker på grund af fattigdom og sult. Samtidig fortsætter CO2 udledningen med at stige på trods af alle advarsler, konstaterer Morten Ahrendt.

"De 10 procent rigeste danskeres årsindkomst er vokset med 112.000 kroner under krisen, mens de 10 procent fattigste har mistet 1300 kroner", står der i den kampagneflyer, som Kommunistisk Parti deler ud i mange byer i dag.

Der er lagt op til mange forskellige aktiviteter i socialisme-kampagnen. 

- Der er planer om aktioner, uddelinger, happenings, debatmøder, filmaftener og andre initiativer, fortæller Morten Ahrendt. 

DU KAN VÆRE MED

Alle, der har lyst til at være med i kampen for et andet samfund, er velkomne til at være med i kampagnen. Partiafdelingerne i Aarhus og København har planlagt åbne møder henholdsvis den 8. og den 11. maj med diskussion af kampagnens politiske mål og planlægning af kommende aktiviteter.

Med kampagnen vil Kommunistisk Parti arbejde på, at få alle de mennesker, ikke mindst unge, som ønsker et andet samfund til at genvinde troen på, at det kan lykkes at vinde over kapitalismen, selvom det er et langt sejt træk. 

- Vi vil vise, at vi er nogen, som arbejder for en samfundsændring. Vi er jo godt klar over, at det ikke sker i overmorgen. Men vi er nødt til at diskutere, hvad det er for et samfund, vi vil ha', hvad er det vi kæmper for? Vi er nødt til at have et alternativ, ellers bliver det bare til hovedløs kritik, siger Morten Ahrendt. 

Han er godt klar over, at partiets aktivister vil blive mødt med spørgsmålet om de ønsker sovjetiske tilstande, når de går på gaden. 

- Selvfølgelig gør vi ikke det. Vi skal bygge socialismen på de forudsætninger, der er i vores eget samfund på det aktuelle tidspunkt. Men, selvom der er lavet fejl i socialismens navn, ændrer det ikke på, at den grundlæggende ide i socialismen stadigvæk er gyldig. Kun en produktion, der baserer sig på befolkningens behov i stedet for profithensyn, kan sikre et bæredygtigt velfærdssamfund, siger Morten Ahrendt. 

DEBAT PÅ SOMMERLEJR

"Et socialistisk Danmark har været arbejderbevægelsens målsætning helt fra dens første dage. Kommunistisk Parti står fast på denne målsætning. Socialisme er et nødvendigt, solidarisk og bæredygtigt alternativ til den kriseplagede kapitalisme", står der i Kommunistisk Partis kampagneflyer. 

Udover flyer er der lavet klistermærker og to plakater med teksten "Socialismen er fremtiden" og "Vores fremtid – kæmp med". Materialer kan bestilles påinfo@kommunister.dk.

Debatten om hvad det er for en socialisme, vi vil ha', fortsætter på Rød Sommerlejr, der er en politisk højskole arrangeret af Kommunistisk Parti. Den finder sted i uge 28 på Binderup Efterskole ved Rødby på Lolland (læs mere på side 10).

- Socialisme-kampagnen fortsætter året ud, men efter sommerferien evaluerer vi det hidtidige forløb og beslutter hvilke aktiviteter, der så er brug for, forklarer Morten Ahrendt.