FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I imperialismens tjeneste

Kommentar
fre 9. dec - 2016

I de næste tre år vil organisationen De Hvide Hjelme modtage 20 millioner årligt fra den danske regering. Det var en af de første meddelelser fra den nye udenrigsminister Anders Samuelsen.  

Dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik er efterhånden i detaljen afstemt med USA og EU. Derfor bør det ikke undre nogen, at den danske regering vælger at støtte en kontroversiel organisation som De Hvide Hjelme. Organisationen er allerede på finansloven i både USA og Storbritannien. Alene den amerikanske regering har bidraget med 23 millioner dollars. 

Man burde lave et fakta-tjek, for at undersøge hvilken rolle De Hvide Hjelme, virkeligt spiller i den syriske borgerkrig.

Hvad, der bør undre, er, at der tilsyneladende står et enigt Folketing bag beslutningen. 

I den vestlige verden, fremstilles De Hvide Hjelme som en vigtig humanitær organisation, blandt andet med henvisning til organisationens arbejde i Aleppo og andre syriske byer. Organisationen har også været indstillet til Nobels Fredspris to gange. Men som den kendte fredsforsker Jan Øberg påpeger burde man lave et fakta-tjek for at undersøge, hvilken rolle De Hvide Hjelme virkeligt spiller i den syriske borgerkrig.

 De Hvide hjelme opererer kun i de oprørskontrollerede områder i Syrien og er igen og igen blevet fotograferet sammen med både udenlandske lejesoldater og terrororganisationen Al Nusra. Organisationens ledere har aktivt deltaget i kampen for at vælte den syriske regering og præsident og forbindes med organisationen Purpose inc., der arbejder for en amerikansk invasion af Syrien.

Enhedslisten fastholder sin støtte til De Hvide Hjelme og påstår, at kritikken af organisationen bygger på falske påstande og propaganda fra den syriske regering og Rusland. 

I delegationen fra De Hvide Hjelme, som blev modtaget i det danske Folketing i sidste uge, var blandt andet Farouq Al Habib, der i 2011 var blandt initiativkræfterne til at starte borgerkrigen i Syrien. Der er ikke er tale om en neutral, humanitær organisation, men derimod en organisation, der spiller en ganske særlig rolle i vestmagternes kamp for regimeskift i Syrien.