FOTO: Aage Christensen
1 af 1

En speget affære

Kommentar
ons 5. feb - 2020

Da den iranske terrorgruppe ASMLA den 22. september 2018 angreb Irans Revolutionsgardes parade i byen Ahvaz, blev 25 dræbt og 70 såret. Angrebet førte til en række dramatiske begivenheder i Danmark, blandt andet fordi ASMLA har opbygget en organisation i Ringsted med et pressekontor, som hyldede terrorangrebet.

Organisationens terrorhyldest førte til, at PET beskyttede ASMLA's talsmand og to andre medlemmer, fordi man frygtede for deres sikkerhed. Da PET modtog et tip fra den israelske efterretningstjeneste Mossad om, at Iran muligvis ville sende en dødspatrulje for at likvidere de tre, udviklede begivenhederne sig hurtigt.

Sagen startede med Mossads tip til PET om iranske mordpatruljer i Danmark.

Da en stjålen Volvo kørte forbi ASMLA-talsmandens bolig, udløste det en af de mest omfattende politiaktioner nogensinde: Politiet valgte at lukke Danmark ned. Efterfølgende måtte myndighederne erkende, at volvoen ikke havde noget med sagen at gøre, men var stjålet af en gruppe småkriminelle, der ikke ville anholdes af politiet.

Både den daværende statsminister Lars Løkke og udenrigsministeren erklærede dengang, at Iran spionerede og planlagde likvideringer af personer i Danmark, og de trak den danske ambassadør i Iran hjem.

En måned senere blev en norsk statsborger med iransk baggrund anholdt, sigtet for have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Hans sag ventes først at komme for en domstol til maj eller juni.

Sagen er omfattende med mange internationale tråde. PET og FE har haft et tæt samarbejde med en bred vifte af efterretningstjenester i Norge, Sverige, Holland, Belgien og Israel, men listen er sikkert meget længere.

Den daværende regering rejste sagen i EU med krav om at skærpe sanktionerne mod Iran, hvad der blev modtaget med tilfredshed fra både USA og Storbritannien.

I denne uge skete der så igen en dramatisk udvikling i sagen. De tre medlemmer af ASMLA, som PET har haft under deres beskyttende vinger, blev anholdt og sigtet for at være spioner for Saudi-Arabien, der samarbejder med terrorgrupper i mange lande.

Yderligere en iraner, angiveligt en del af den iranske efterretningstjeneste, blev fængslet in absentia, sigtet for forsøg på manddrab og spionage. Så er ingen i tvivl om, at Iran fortsat er på anklagebænken.

Den danske regering har protesteret overfor Saudi-Arabien, men truer ikke landet med sanktioner. Danmark har heller ikke modtaget støtteerklæringer fra USA og Storbritannien. 

Sagen startede med Mossads tip til PET om iranske mordpatruljer i Danmark. Tippet medførte, at Danmark blev lukket ned i jagten på en mistænkelig Volvo. Myndighederne serverede efterfølgende sin version af sagen i medierne. Men at vi ikke kender det virkelige indhold i sagen, viser anholdelserne i denne uge med al tydelighed.

Mens vi venter på, at myndighederne lægger sine beviser frem, kan man med fordel bruge tiden på at læse udenrigsminister Jeppe Kofods udtalelser på ministeriets hjemmeside. Han skriver blandt andet, at "spionage på dansk jord er fuldstændigt uacceptabelt".

Spørgsmålet er, om det så betyder, at Danmark vil trække sine spioner i udlandet hjem?