FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Det nødvendige oprør

Kommentar
ons 12. dec - 2018

De Gule Veste har sat Frankrig på den anden ende. Bevægelsen blev udløst som en spontan protest imod regeringens varslede prisforhøjelser på diesel. Men protesterne havde langt dybere årsager. Derfor fik den øget tilslutning, selv efter at præsident Macron havde udsat de varslede prisforhøjelser.

Macron forsøgte i starten at latterliggøre De Gule Veste. Da protesterne voksede, forsøgte han med knipler, tåregas, pansrede mandskabsvogne og masseanholdelser.

Kampen er nødvendig for at stoppe storkapitalens rå klassepolitik.

Det var pengemagten og medierne, som bar Macron ind i præsidentpaladset. Han er udset til at gennemtvinge den nyliberale klassepolitik og sikre, at den fransk-tyske alliance er stærk nok til at trække udviklingen frem mod Europas Forenede Stater.

Nu må Macron nødtvungent erkende, at folkets vrede er både dyb og berettiget, og imødekomme en række af bevægelsens krav.

De Gule Veste er stemplet af medierne som voldsbøller eller endog fascister. Virkeligheden er, at det i høj grad er arbejderklassen og mennesker i "udkantsfrankrig", som har deltaget i aktionerne. På trods af det negative mediebillede har det store flertal af franskmændene tilkendegivet deres støtte til bevægelsen.

I toppen af samfundet skovler milliardærerne ufattelige rigdomme til sig. Samtidigt kan stadigt flere arbejdere ikke få enderne til at mødes. Fattigdom, desperation og afmagt har længe bredt sig.

Bevægelsen er skabt i protest mod det dybe spor af ulighed, som den nyliberale politik har trukket ned igennem alle lande i EU. Arbejderklassen har betalt regningen for skattelettelser til overklassen, for privatiseringer og bølger af asociale nedskæringer.

I alle medlemslande i EU kan befolkningen nikke genkendende til konsekvenserne af den rå klassepolitik, som storkapitalen i hele EU har gennemtvunget. I Storbritannien skabte det flertal for brexit. Grundlaget for en bredt funderet folkelig modstand ligger lige under overfladen i mange lande.

Kampen er nødvendig for at stoppe storkapitalens rå klassepolitik. De folkelige protester er bærere af håbet og kampen for fremtiden.