Århundredets våbenhandel

Snart tager Folketinget stilling til indkøb af nye jagerfly. Der er mere end nogensinde brug for en aktiv fredsbevægelse, der kan stoppe dette vanvid.
tor 24. dec - 2015

Om kort tid skal Folketinget behandle forslaget om indkøb af nye jagerfly. Med en forventet udgift til køb og løbende drift på mellem 60 og 90 milliarder kroner er sagen blevet kaldt århundredets største våbenhandel.  

Det var den daværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som tilbage i 1997 satte processen i gang. Alle NATO-partierne i Folketinget besluttede, at Danmark skulle deltage aktivt i udviklingen af et nyt avanceret jagerfly – Joint Strike Fighter – kaldet F35. 

Danmark har allerede brugt mere end to milliarder på at medfinansiere udviklingen af F35.

Beslutningen må ses i lyset af ændringen af Danmarks udenrigspolitik, som tog fart efter den danske deltagelse i Golfkrigen i 1990. Skridt for skridt har Danmark udviklet sig fra en "due" til en "høg" og en aktiv deltager i USA´s aggressive røverkrige, som har skabt den største flygtningestrøm i nyere tid. 

De danske F16 fly er produceret af den amerikanske våbengigant Lockheed Martin, som også står bag F35. Denne jager anses som storfavorit til at erstatte de nuværende jagerfly, på trods af at flyet ikke er færdigudviklet og alligevel dyrest. 

I kølvandet på skandalen om IC4 togene er det bemærkelsesværdigt, at et folketingsflertal nu igen er villig til at kaste milliarder efter et usikkert projekt. Og så alligevel ikke.

Danmark har allerede brugt mere end to milliarder på at medfinansiere udviklingen af F35. Selv om der officielt fortsat er tre modeller med i slutspurten, har det ligget i kortene længe, at Folketingets flertal vil ende med at købe F35.  

NATO-partierne satser strategisk på at udbygge alliancen med USA/NATO. I forhold til sin størrelse er Danmark i dag en af USA´s nærmeste allierede og et af NATO´s kernelande. Ud over den direkte krigsdeltagelse indgår Danmark i NATO-regi i patruljeringen af luftrummet over blandt andet de baltiske lande.  

Med indkøb af nye avancerede jagerfly, vil Danmark også fremover kunne deltage i USA´s krige overalt på kloden. Det er krige som i høj grad udkæmpes fra luften. 

Der er også stærke erhvervsinteresser på spil. Ikke mindsk Mærsk tjener stort på de nære bånd til USA. Den danske våbenindustri er i dag en integreret del af våbenindustrien i NATO og EU. De store våbenindkøb, Danmark foretager, betyder samtidigt store ordrer til den voksende danske våbenindustri.

Mange mennesker ryster på hovedet over udsigten til at kaste 60-90 milliarder efter jagerfly. Mange ønsker social oprustning og militær nedrustning. Men hidtil har de folkelige protester været nærmest ikke eksisterende. Kun et stærkt  folkeligt pres vil kunne forhindre, at NATO-partierne igen vælger at bruge uhyre summer på oprustning og krig.